Temperatura će i danas ići do 40 stepeni, uskoro stiže osvježenje

0
Radiosarajevo.ba
Temperatura će i danas ići do 40 stepeni, uskoro stiže osvježenje
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / U BiH je na snazi crveni meteoalarm

Jutros je sunčano na zapadu i sjeverozapadu Bosne. U većem dijelu zemlje prolazno naoblačenje.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 18; Grude 19; Ivan-sedlo i Sokolac 20; Drvar i Srebrenica 21; Jajce, Sarajevo, Zenica i Zvornik 22; Bihać, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg i Tuzla 23; Banja Luka i Livno 24; Doboj i Mostar 25; Bijeljina i Trebinje 26; Gradačac 27°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946Pa, za 4hPa je veći od normalnog i raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Prolazno više oblačnosti u jutarnjim satima. Poslije podne je moguć lokalni pljusak na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40 stepeni.

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Prolazno više oblačnosti u jutarnjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37 stepeni.

U BiH je na snazi crveni meteoalarm - undefined

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: U BiH je na snazi crveni meteoalarm

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA je loša usljed toplotnog vala koji će zahvatiti veći dio Bosne i Hercegovine. Dugotrajni period izrazito visokih temperatura, nepovoljno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Sa odmicanjem dana će biti toplije, a pojačan osjet sparine u poslijepodnevnim satima mogao bi izazvati reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije i malaksalosti, stoga je neophodno maksimalno reducirati boravak na otvorenom, izbjegavati duže izlaganje suncu i jače fizičke napore. Manjak svježine tokom noći također će uzrokovati probleme sa snom. Savjetujemo Vam da se pridržavate uputa nadležnih službi.

Objavljena je prognoza i za petak i dane vikenda:

U petak, 25.06.2021., preovladavaće sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Moguća je i pojava grada. Jače nevrijeme je najizglednije u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38°C.

U subotu, 26.06.2021., u Bosni većinom umjereno oblačno. U centralnim i istočnim područjima može biti i pretežno oblačno vrijeme gdje su mogući slabi kratkotrajni lokalni pljuskovi. U Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 31°C, na jugu zemlje do 36°C.

U nedjelju, 27.06.2021., u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 34°C, na jugu zemlje do 36°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije