Tegeltija: Fokus Vijeća ministara ostaje na zdravlju i na ekonomniji

2
Radiosarajevo.ba
Tegeltija: Fokus Vijeća ministara ostaje na zdravlju i na ekonomniji
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održao ej danas konferenciju za medije povodom prve godišnjice mandata aktuelnog saziva državne vlade.

Vijeće ministara sa sjednicom koja je planirana u utorak održat će 62. sjednicu u ovoj godini.

"To je jako mnogo, ali svjedoci ste da smo imali mnogo telefonskih sjednica, da smo morali donositi pojedinačne odluke o otvaranju granica i slično. Neke mjere su zahtijevale dnevno donošenje odluka", kazao je Tegeltija. 

On je kazao da je Vijeće ministara BiH kompletirano tek polovinom 2020. godine.

"Ekonomija, evropske integracije i rješavanje problema s migrantskom krizom - to su bili ciljevi našeg rada, ali ni nakon godinu smo morali mijenjati naše ciljeve i politike zbog pandemije koronavirusa", istakao je Tegeltija. 

Pandemija koronavirusa promijenila je sve, pa tako u fokusu rada Vijeća ministara  moraju biti borba za život građan i protiv negativnih posljedica na ekonomiju. 

"Sa vladama entiteta smo usaglasili neke od ključnih mjera koje su na početku bile neophodne da se naš zdravstveni sektor prilagodi i da tražimo kako pomoći našoj ekonomiji. Morali smo pribjegavati na početku nepopularnim mjerama poput zatvaranja granica, pooštravanja ulazaka državljana BiH u našu zemlju. To su bile teške odluke, ali sve je bilo s ciljem da se omogući prostor za pripremu zdravstvenog sektora", izjavio je Tegeltija. 

Predsjedavajući Vijeća ministara smatra da ne postoje velike šanse da će BiH do 8. januara postići saglasnost za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te da uslovi MMF-a u nekim elementima nisu usklađeni sa ciljevima tog aranžmana. 

"Neće biti prvi put da se u prvom krugu pregovora ne postigne dogovor s MMF-om u vezi sa aranžmanom. Imamo otvorenih šest pitanja, od kojih je jedno s Vladom Federacije BiH, a ostala su iz RS", pojasnio je Tegeltija. 

istakao je da se pregovaralo u teškim uvjetima, putem video-linka te da je bilo potrebno malo strpljenja.  

"Postavljeni su ciljevi protiv kojih niko nije imao primjedbi, ali koji nemaju ništa s ključnim ciljem, a to je borba protiv CCOVID", kazao je Tegletija.

On je dodao da postoji mogućnost da se pregovori nastave i nakon 8. januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije