Tatham i Vrankić potpisali sporazum vrijedan 4 miliona funti

Radiosarajevo.ba
Tatham i Vrankić potpisali sporazum vrijedan 4 miliona funti

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham potpisali su danas u Sarajevu Projektnu dokumentaciju za dva nova projekta koja imaju za cilj pružanje daljnje tehničke pomoći u okviru reformi upravljanja finansijskim resursima u Bosni Hercegovini, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora.

„Projekti trebaju biti završeni do ožujka 2011. godine i predstavljaju nastavak uspješne saradnje Ministarstva financija i trezora BiH i Ureda Vlade Velike Britanije za međunarodni razvoj (DFID) a odnose se na pružanje tehničke pomoći Ministarstvu financija i trezora BiH“, kazao je nakon potpisivanja ministar Vrankić .

Vrankić je dodao da se projekti međusobno nadovezuju, odnosno da jedan pruža podršku upravljanju javnim finansijama u zemlji na svim razinama (u vrijednosti tri miliona funti), a drugi Ministarstvu finansija i trezora u upravljanju vanjskom pomoći BiH (u vrijednosti 950.000 funti).

Pri potpisivanju projektne dokumentacije britanski ambasador u BiH Tatham je naveo da je „učinkovita javna potrošnja, bilo putem doprinosa poreznih obveznika ili sredstava međunarodne zajednice, ključna za ekonomski i socijalni razvoj Bosne i Hercegovine, kao i pripremu zemlje za članstvo u EU“. Dodao je da iznad svega, „unaprijeđeno upravljanje javnim sredstvima rezultira kvalitetnijim javnim uslugama za građane BiH, te većim povjerenjem građana“.

Navedena dva projekta provodi tim međunarodnih i bh stručnjaka. Na čelu Projekta SPEM je konsultantska kuća PKF sa sjedištem u Velikoj Britaniji i domaća konsultantska firma Innova d.o.o., a sam projekt je treći u nizu projekata iz te oblasti koji DFID finansira u BiH. Projektom ACE rukovodi međunarodna razvojna konzultantska firma Coffey International Development, javljaju iz državnog Ministarstva finansija.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije