Tarik Haverić i Srđan Dizdarević u Našoj stranci

Radiosarajevo.ba
Tarik Haverić i Srđan Dizdarević u Našoj stranci

Kako je i ranije najavljeno, Srđan Dizdarević, doskorašnji predsjednik Helsinškog komiteta BiH, pridružio se Našoj stranci, što je u srijedu i zvanično potvrdila ova politička partija.

Srđan Dizdarević: Ulazim u politiku pred zadnji voz za BiH

Pored Dizdarevića, Našoj stranci se priključio i Tarik Haverić, ugledni politolog i publicista, autor knjiga „Ethnos i demokratija“ i „Čas lobotomije“.

„Mogu samo reći da sam presretan i ponosan što je profesor Haverić u Našoj stranci. Drago mi je da je u upravo u Našoj stranci prepoznao ideje i vrijednosti zbog koji se odlučio politički angažovati. Tarik je intelektualac prvog reda, briljantan i elokventan mislilac i politički analitiča.“, istakao je Danis Tanović, potpredsjednik Naše stranke u pisanoj izjavi za medije.

O ulasku Dizdarevića u Našu stranku, član Izvršnog odbora Naše stranke Peđa Kojović kaže da je to odlična i donekle očekivana vijest.

„Izbori u oktobru su sudbonosni za BiH i za ljude koji zaista vole ovu zemlju politička neutralnost je nemoralna. Srđan Dizdarević je hrabar i izuzetno kvalitetan čovjek i s njegovim dolaskom Naša stranka je dobila beskompromisnog borca za ljudska prava“, istakao je Kojović.

Tarik Haverić je rođen 1955. u Sarajevu. Diplomirao je pozorišnu režiju i radiofoniju na Akademiji za kazalište i film u Zagrebu 1978. godine, a paralelno je studirao povijest umjetnosti i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1993. do 1999. upisan kao doktorant na Univerzitet Paris X-Nanterre. Doktorsku tezu iz političkih nauka, s naslovom „Ethnos i demokratija. Slučaj Bosne i Hercegovine“, odbranio u decembru 1999. Predavač je na nekoliko domaćih i stranih univerziteta, prevodi sa francuskog i arapskog jezika.

Srđan Dizdarević je rođen 1952. u Sarajevu, diplomirao 1976. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U svom dosadašnjem radu obavljao je niz funkcija u različitim oblastima, od novinarstva, preko diplomatije, do angažmana u nevladinom sektoru i aktivnog djelovanja na polju zaštite ljudskih prava. Od 1995. godine obavlja funkciju predsjednika Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, a od 1996. član je Izvršnog komiteta Međunarodne helsinške federacije, saopšteno je iz Naše stranke.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije