Tanja Fajon: Bezvizni režim prije 11. jula

Radiosarajevo.ba
Tanja Fajon: Bezvizni režim prije 11. jula
Fajon: Juli krajnji rok bez obzira na usporavanja zbog Lisabonskog ugovora (Foto: Evropski parlament)

Bosna i Hercegovina je ispunila sve uvjete za liberalizaciju viznog režima i smatramo da je za bosanskohercegovačke građane ovo trenutno jedno od najvažnijih pitanja, istakli su to članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH tokom susreta s delegacijom Evropskog parlamenta.

Postavljeno – ispunjeno – bezvizni režim

Članovi Kolegija istakli su da je potreba principijelan pristup: ako su postavljeni uslovi ispunjeni – onda građanima BiH treba dati bezvizni režim, saopšteno je iz Državnog parlamenta.

Delegacije Evropskog parlamenta za odnose EU sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom boravi u ponedjeljak i u utorak u Bosni i Hercegovini u okviru Interparlamentarne konferencije. Doris Pack, Jelko Kacin, Tanja Fajon i Eduard Kukan predstavljaju Evropski parlament, a glavne teme susreta su liberalizacija viznog režima, reforma Ustava i sprovedba presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“.

Fajon: Bezvizni režim prije godišnjice Srebrenice

Tokom susreta istaknut je napredak koji je napravljen od posljednjeg redovnog sastanka delegacija EP - BiH, a prema riječima Tanje Fajon, člana Delegacije i izvjestiteljice Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju uprkos činjenici da, prema Lisabonskom sporazumu, odluku potvrđuje 27 zemalja, Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti bezvizni režim najkasnije do jula, odnosno do dana sjećanja na žrtve u Srebrenici.

Međutim, delegacija Evropskog parlamenta naglasila je da sporost u ispunjavanju uvjeta iz Mape puta treba biti izbjegnuta u svim narednim procesima i da su Briselu potrebne jasne pozitivne političke poruke iz BiH.

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH upoznalo je goste i s aktivnostima oko izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava BiH sa Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, kao i prilično kratkim rokovima s obzirom na izborni period.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije