Tako je govorio Hawking: Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena

Radiosarajevo.ba
Tako je govorio Hawking: Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena

Malo je poznato da je britanski teorijski fizičar Stephen Hawking, jedan od najvećih umova našeg vremena koji jutros umro u dobi od 76 godina, među prvim velikim svjetskim intelektualcima koji je devedesetih digao svoj glas protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Piše: Faruk Vele

Na to je danas, u povodu Hawkingove smrti, podsjetio Haris Pašović, reditelj, prvi čovjek nezavisne teatarske kompanije East West Centra i umjetnički direktor velikog italijanskog umjetničkog festivala Mittelfest.

Napad na Sarajevo, naveo je Pašović, slavni naučnik je usporedio je sa minhenskim sastankom 1938. godine, nakon koga je uslijedio Drugi svjetski rat.

U poruci Festivalu MES-a, a koju u East West Centru i danas čuvaju, Hawking je 4. avgusta 1993. godine napisao:

"Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena u svijetu koji za sebe tvrdi da je civiliziran. Veoma sam razočaran reakcijom zapadnih vlada. Ovo je skoro isto tako loše kao i München. Šaljem svoje najbolje želje i podršku građanima Sarajeva. Steven Hawking".

U izjavi za Radiosarajevo.ba Pašović navodi da je Stephen Hawking bio jedan od najvećih sinova koje je čovječanstvo ikada imalo.

"Njegov naučni rad i njegova borba za život ostaju trajna inspiracija milionima ljudi. Njegova briga za Sarajevo tokom Opsade govori o njegovim ljudskim kvalitetima i njegovoj osjećajnosti koja je bila jednako velika kao i njegova savijest, kao i njegov um. Hawking je svojim djelima dokazao da je čovjek, te da je u svojim ljudskim mogućnostima čudo", kazao je Pašović.

Hawking je u svojim knjigama tvrdio da Bog nije stvorio Svemir, suprotstavljajući se učenju Sir Isaaca Newtona da Svemir nije rezultat kaosa već božanskog dizajna. 

Kako god, Hawking je sigurno bio i ostat će kroz njegova djela dar čovječanstvu, um koji je oplemenjivao ovaj svijet, vjerujući da on može biti bolji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije