Tajni izvještaj: Da li je Izrael slao oružje srpskoj vojsci tokom rata u BiH

BIRN - Detektor.ba
Tajni izvještaj: Da li je Izrael slao oružje srpskoj vojsci tokom rata u BiH
Arhiv / Ilustracija
Iako je Izrael odbio objaviti informacije o naoružavanju srpske vojske tokom rata, dnevnik Ratka Mladića i granata s hebrejskim natpisom pronađena blizu Sarajeva pokazuju da je oružje nalazilo svoj put do Bosne i Hercegovine.

Tezu da je Izrael kršio odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o embargu na uvoz oružja u BiH iz septembra 1991. godine zastupaju izraelski advokat Eitay Mack i profesor Yair Auron.

“Morate zapamtiti da Izrael nije negirao da je slao oružje. Oni su sudu čak rekli da su pronašli tražene dokumente, ali su odlučili da ih ne objave iz sigurnosnih razloga”, kazao je Auron u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Auron je zajedno s Mackom podnio apelaciju Vrhovnom sudu Izraela s ciljem dokazivanja da je ta država kršila embargo.

“Ja se bavim naučnim istraživanjem genocida. Vodim tu bitku zbog moralne važnosti kao ljudsko biće, kao Jevrej i Izraelac”, rekao je Auron, odgovarajući na pitanje zašto mu je bitno da dokaže da je Izrael kršio embargo.

Prezentirajući dokaze pred Sudom, prikazani su i dijelovi dnevnika Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se u Haškom tribunalu sudi za genocid i ratne zločine u BiH.

“Dnevničke bilješke su neobavezujući dokument koji je on pisao u jednoj fazi i ne odriče ih se. Ponuda je bila moguća, a da li je do nečeg takvog došlo, ne znam”, kazao je Miodrag Stojanović, branilac optuženog Mladića.

Izraelsko tužilaštvo podnijelo je žalbu na njihovu apelaciju. Prema Macku i Auronu, oni su potvrdili umiješanost države jer “da ništa ne kriju, traženi dokumenti ne bi predstavljali opasnost za diplomatske odnose s drugim državama”.

U oktobru prošle godine, Sud u Izraelu odbio je apelaciju Macka i Aurona, ali oni kažu da će naći način da se dalje bore da dokažu svoju tezu. Njih dvojica tvrde da znaju da su izraelske bombe ispaljivane oko Sarajeva. Nemaju dokaze da su izraelske granate ispaljivane u masakru na pijaci Markale i u Srebrenici.

U kabinetu profesora Berke Zečevića na Mašinskom fakultetu u Sarajevu nalazi je artiljerijski projektil “155 milimetara – M107” na kojem su oznake na hebrejskom jeziku. Taj projektil je nađen 1992. godine na području Žuči (Sarajevo).

“Nije eksplodirao, mi smo izvadili eksploziv i sačuvao sam projektil čisto kao raritet. Prema mom sudu, to bi bio projektil iz brodskog konvoja koji je išao prema Rijeci 1991. a za potrebe Hrvatske vojske”, rekao je Zečević.

Prema njegovim riječima, brod je zaustavljen i preusmjeren prema Crnoj Gori i ne postoje zvanične informacije gdje je municija završila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije