Tajani i Schallenberg sa članovima Predsjedištva BiH: Razgovarano o europskim integracijama

0
Radiosarajevo.ba
Tajani i Schallenberg sa članovima Predsjedištva BiH: Razgovarano o europskim integracijama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Članovi Predsjedništva na sastanku sa zvaničnicima Italije i Austrije

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonija Tajanija i ministra za Europu i internacionalne poslove Republike Austrije Alexandera Schallenberga.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine poželjeli su dobrodošlicu ministrima vanjskih poslova Republike Italije i Republike Austrije te istaknuli da su bilateralni odnosi sa dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Izrazili su zahvalnost ministrima vanjskih poslova Italije i Austrije na kontinuiranoj podršci u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine. Posebno su se zahvalili na snažnoj podršci ove dvije zemlje prilikom dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Pozdravili su stavove vlada ove dvije zemlje da europska perspektiva Zapadnog Balkana treba biti prioritet djelovanja EU u budućem razdoblju. 

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

Lopovi u Zagrebu raznijeli bankomat, građane probudila snažna eksplozija

U tom kontekstu ministri Tajani i Schallenberg su kao jedan od glavnih ciljeva posjete Bosni i Hercegovini istaknuli ubrzanje europskog puta naše zemlje. Naglasili su snažnu podršku reformama koje Bosna i Hercegovina poduzima na putu ka punopravnom članstvu u EU, te očuvanju sigurnosti i stabilnosti regije.

Sudjelovanje Austrije i Italije u EU misiji EUFOR Althea pomaže u kreiranju unutrašnje stabilnosti i očuvanju mira i stabilnosti, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine istaknuli su da Bosna i Hercegovina ostaje privržena daljem jačanju regionalne suradnje, te intenziviranju aktivnosti na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Na ekonomskom planu Republika Austrija i Republika Italija predstavljaju jedne od najvećih i najznačajnijih trgovinskih i investicijskih partnera u BiH. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazili su uvjerenje da će se ekonomska suradnja i dalje razvijati i unapređivati na obostrani interes.

Članovi Predsjedništva na sastanku sa zvaničnicima Italije i Austrije
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Članovi Predsjedništva na sastanku sa zvaničnicima Italije i Austrije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije