Tadić: Srbija je protiv jednostranih rješenja u BiH

Radiosarajevo.ba
Tadić: Srbija je protiv jednostranih rješenja u BiH


Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je u srijedu uvečer da se protivi bilo kakvom nametanju rješenja u Bosni i Hercegovini, i ocijenio opasnim spekulacije o tome da bi neki političari u toj državi mogli biti isključeni iz političkog života zbog najavljenog referenduma u Republici srpskoj.

"Rješenje nije nametanje odluka ni isključivanje nekog od na izborima izabranih iz političkog procesa. Te ideje da će doći do suspenzije predstavnika pojedinih naroda i entiteta su opasne i Srbija im se protivi. Spreman sam razgovarati o tome s gospodinom (Valentinom) Inzkom i svim evropskim političarima", rekao je Tadić u razgovoru s novinarima u Kragujevcu.

Rješenje najnovije političke krize u BiH može, prema riječima Tadića, biti pronađeno samo kompromisom, i to, kako je objasnio, važi i za Republiku srpsku, i za Federaciju BiH, i za međunarodne predstavnike, i za hrvatske političare u BiH.

"Prošlo je vrijeme folklornog patriotizma i nacionalnih politika koje ne sagledavaju koje su konsekvence određenih političkih činova. Baš u ime nacionalne i regionalne politike protivim se podjeli BiH, ali se borim i za status srpskog naroda u BiH", objasnio je Tadić, prenosi Tanjug.

On je istakao da i pored neugodnih asocijacija koje u BiH izaziva sama riječ "referendum", najavljeno izjašnjavanje građana RS-a o Sudu i Tužilaštvu BiH nema nikakve veze s teritorijalnom cjelovitošću te zemlje.

"Prva i najvažnija stvar je očuvanje integriteta BiH, i to nije samo politika uvjetovana našim interesima na Kosovu, već je i pretpostavka mira. Očuvanje integriteta susjednih zemalja je pretpostavka mira i zato se protivim svakoj ideji podjele BiH", kazo je Tadić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije