Tadić: Ne podržavamo podjelu BiH

Radiosarajevo.ba
Tadić: Ne podržavamo podjelu BiH

Srbija neće podržati bilo kakav akt ili referendum koji bi vodio ka cijepanju BiH, jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, poručio je predsjednik Srbije Boris Tadić u intervjuu televiziji OBN, ocijenivši da bi Srbija u suprotnom izgubila međunarodna kredibilitet, javila je Fena.

On je naglasio i da nikada ne bi donio ni odluku koja bi dovela u pitanje položaj Republike Srpske, kao entiteta u okviru BiH, kao i da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum.

Govoreći o ratnim zločinima, Tadić je rekao da se ratni zločini ne mogu zaboraviti, kao i da narodi, države i pojedinci u regiji mogu steći moralni kredibilitet ako budu pokazivali suosjećanje prema žrtvama druge nacionalnosti.

"Boljka Balkana jeste da su ljudi spremni govoriti samo o svojim žrtvama, a ne žele pričati o tuđim", rekao je Tadić i dodao kako to treba da se promijeni.

Predsjednik Srbije je kazao da je njegov odlazak u Srebrenicu na godišnjicu zločina u tome gradu bio jedan od najtežih dana za njega, kao i da je tada, kako je naveo, doživio spoznaju koja ga je osnažila u vođenju politike za poboljšanje odnosa naroda i država na Balkanu.

"Postoji trenutak kada braneći interes naših naroda i birača, moramo donositi odluke koje nisu uvijek u skladu sa željama onih koji su nas birali. Kada sam odlazio u Srebrenicu, nisam imao podršku šire javnosti u Srbiji ali ni u dijelu moje obitelji. Ipak, donio sam odluku i preuzeo odgovornost", rekao je Tadić, a prenijela Fena.

Tadić je kazao da u BiH svi žele biti u ulozi žrtve, kao i da je srpski narod čitavu svoju povijest sazdao na mitu žrtve.

"Čak su neki duboko ubijeđeni da mi drugu sudbinu, osim sudbine žrtve, nemamo. Ja neću da se složim s tim", rekao je Tadić.

On je, međutim, istaknuo i kako je nemoguće da Srbija stalno bude u ulozi zemlje koja se izvinjava, dodajući da su i Srbi imali žrtve.

"Iz toga vrzinog kola i vira moramo izaći ili nikada nećemo izgraditi normalno društvo ni postati članica Evropske unije", istaknuo je predsjednik Srbije.

Tadić je izrazio nadu da će srbijanski parlament uskoro usvojiti rezoluciju o Srebrenici, kao i da će time biti iskazan odnos srpskog društva prema zločinu u Srebrenici.

Predsjednik Srbije je istaknuo i da ne zna gdje se kriju optuženi za ratne zločine Ratko Mladić i Goran Hadžić, a optužbe da ih Srbija štiti nazvao je "neosnovanim", javlja B-92, a prenosi Fena.

Na pitanje o svome odnosu prema premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, Tadić je rekao da je Dodik "tokom rata spašavao živote Bošnjaka i Hrvata".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije