Tužilaštvo podiglo optužnice protiv 24 osobe za učešće u ratu u Siriji i Iraku

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo podiglo optužnice protiv 24 osobe za učešće u ratu u Siriji i Iraku
Tužilaštvo BiH / Gordana Tadić

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, zajedno sa tužiteljima i stručnim osobljem Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, učestvuje na sastanku radne grupe o kaznenom procesuiranju povratnika sa stranih ratišta, koja se u organizaciji “US DOJ-OPDAT” i Ambasade SAD-a održava u Sarajevu.

Na sastanku učestvuju predstavnici tužilaštava, kao i policijskih i sigurnosnih agencija iz BiH, koji zajedno sa kolegama iz inostranstva iz međunarodnim ekspertima iz te oblasti, razgovaraju o temama u vezi s procesuiranjem povratnika sa stranih ratišta.

Na sastanku je razgovarano o potrebnim aktivnostima u borbi protiv opasnosti od kaznenih djela povezanih sa terorizmom, boravkom državljana BiH na stranim ratištima i njihovim povratkom, te potrebnim aktivnostima svih agencija i institucija uključenih u taj proces, kako bi navedena kaznena djela što efikasnije bila procesuirana.

Tužilaštvo BiH do sada je podiglo optužnice protiv 24 osobe koje se terete za kaznena djela povezana sa učešćem na ratištima Sirije i Iraka i sve do sada izrečene presude su osuđujuće, a u toku je više istraga koje se vode zajedno s partnerskim domaćim i međunarodnim agencijama, jer je međunarodna saradnja i koordinacija bitan segmentu u efikasnoj borbi protiv tih kaznenih djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije