Swoboda: Kiparski scenarij u BiH je fantazija

Radiosarajevo.ba
Swoboda: Kiparski scenarij u BiH je fantazija

Izjave o posebnim putevima Republike Srpske i Federacije BiH prema Evropskoj uniji (EU) su čista fantazija koja nikada neće biti realnost i koja ne doprinosi napretku, rekao je za današnji "Dnevni avaz" Hannes Swoboda, član Evropskog parlamenta i austrijski socijaldemokrata
 
Komentirajući izjave dužnosnika iz RS-a o tome da ovaj entitet treba sam nastaviti put ka Evropi, Swoboda je kazao da je "EU jasno i precizno kazala da želi pregovarati s jednom zemljom i da jedna zemlja ima šansu za priključenje, a to je BiH".
 
"EU neće podržavati nikakve etničke podjele. Zbog toga bi političari iz RS-a svoje planove o podjeli ili o nekim različitim putevima vrlo brzo trebali vratiti u ladice odakle su ih i uzeli. Najbolje je da ti planovi nestanu za sva vremena", kazao je Swoboda.
 
Govoreći o izjavama pojedinih političara iz RS-a, poput predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, o tome da RS treba insistirati na "kiparskom modelu", gdje je jedan dio države u EU, a drugi van nje, ističe da ti političari "trebaju znati da EU želi jedinstveni Kipar".
 
"Kada već pričaju o tome, trebaju znati kako stvari stoje. Kipar ne može za EU biti nikakav model koji je poželjan. Za EU postoji samo jedan Kipar i samo kao jedinstven će biti podržan. Ponavljam, ovakve izjave mogu doći samo od nekoga ko nema pojma kakvi su odnosi na Kipru", naglasio je austrijski socijaldemokrata.
 
Također, istakao je da Mapa puta koja je usvojena nedavno u Briselu za našu državu nema alternativu.
 
"Ako BiH želi u EU, onda njene vlasti i politički lideri moraju ispuniti uvjete koje ona propisuje. To je, jednostavno, obavezujuće za BiH. Vaša zemlja nema drugog puta od ovog", poručio je Swoboda.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije