Svjetski uspjeh: Bh. ljekar osmislio novu metodu operacije trbušne aorte

1
Fena
Svjetski uspjeh: Bh. ljekar osmislio novu metodu operacije trbušne aorte
Foto: UKC Tuzla / Ilustracija

Dragan Piljić, šef Odjeljenja za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, osmislio je novu operativnu metodu trbušne aorte, jedinstvenu u svijetu, koja je danas prezentirana na konferenciji za medije u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla.

Riječ je o novom pristupu u operativnom tretmanu abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, a ova metoda dobila je ime po ljekaru Piljiću i kao takva jedinstvena priznata i publikovana u svjetskim priznatim naučnim časopisima, između ostalih, i japanskim.

Istraživanje za ovu operativnu metodu počelo je prije više od decenije, prvi put je prezentovana 2015. godine, a od prije mjesec dana u svijetu je priznata kao 'Piljić metoda'.

Raniji operativni zahvati podrazumijevali su stvaranje većeg reza na stomaku pacijenta, uz vađenje crijeva i ostalih organa za nesmetan dolazak do aorte koja se nalazi neposredno ispred kralježnice, što je za posljedicu imalo intenzivan bol, veliku upotrebu infuzije, kao i duži postoperativni oporavak.

"Ova metoda se razlikuje po dosadašnjoj, jer se pravi mini laparatomijski rez od 8 do 10 centimetara, ne vade se crijeva iz trbuha, ne razvlače se i ne prave se promjene na mikrocirkulaciji, ne dolazi do oticanja crijeva. Zatim ne dajemo preveliku količinu infuzija. Kad se napuni vaskularno korito pacijenta infuzijama to bubrezi ne mogu preraditi. I ta tekućina izlazi u međustanični prostor, tako da dolazi do oticanja crijeva, a samim tim je otežano uspostavljanje peristaltike. Mi našim pacijentima poslije operacije prvi dan dajemo da piju čaj, drugi dan dajemo tekuću dijetu juhu i milijeko, treći dan dobiju punu hranu i četvrti dan idu kući, dok u evropskim državama pacijenti ostaju 10 do 15 dana u bolnici", pojasnio je doktor Piljić.

Istakao je da je benefit ove metode taj što je jako smanjen broj postoperacijskih komplikacija i infekcija rana, zarastanja i pojave hernije.

Smanjen je boravak pacijenata u jedinici intezivnog liječenja, a znatno je smanjen ukupan postoperacijski boravak u bolnici.

Dr. Dragan Piljić - undefined

Foto: Screenshot: Dr. Dragan Piljić

Almir Kusturica, specijalista anestezije i reanimacije i član operativnog tima za izvođenje spomenute metode,  kazao je da Piljić metoda pospješuje bržu uspostavu funkcije pluća i brže skidanje pacijenta s respiratora.

"Kada je riječ o hiruškom dijelu rada, za pacijenta je veoma bitno da sonde u nosu sada stoje maksimalno jedan dan, dok je to ranije bilo znatno duže. Tome je doprinijelo smanjenje otoka crijeva čiji se rad sada znatno brže uspostavlja, uz uspostavu apsorpcije hranjivih materija, što je veoma bitno za održavanje integriteta sluznice crijeva i normalne bakterijske flore", naglasio je Kusturica.

Akademik dr. Mirsada Hukić ocijenila je Piljić metodu velikim uspjehom za svjetsku medicinu.

"Nažalost COVID infekcija je potisnula u drugi plan druge bolesti s kojima se svi bore, međutim u pozadini naši stručnjaci rade i unapređuju klasičnu medicine", istakla je Hukić.

Mišljenja je da je tuzlanski UKC ustanova koja daje okvir naučnicima i stručnjacima da se slobodno razvijaju i daju doprinos, dodavši da je to veliki kapital Tuzle.

Čestitala je kolegi na inovativnosti i hrabrosti, da ono što je kroz praksu uočio, pretoči u jednu općeprihvatljivu metodu, koja je sada prepoznatljiva, a po čemu su sada prepoznatljivi Tuzla i tuzlanski UKC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije