Svjetski naučnici na konferenciji o 9. januaru u Sarajevu

AA
Svjetski naučnici na konferenciji o 9. januaru u Sarajevu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Konferencija u Vijećnici

U sarajevskoj Vijećnici u srijedu je počela dvodnevna međunarodna naučna konferencija "Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine", na kojoj učestvuje 36 eminentnih profesora i istraživača iz cijelog svijeta.

Otvaranju konferencije prisustvovali su predstavnici udruženja žrtava genocida, predstavnici državnih i entitetskih vlasti u BiH, predstavnici Grada Sarajeva te mnogobrojni profesori, istraživači i naučni radnici iz SAD-a, Velike Britanije, Hrvatske, Australije, Kanade, Norveške, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Organizatori su naveli da "protivpravna i protivustavna Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine od 9. januara 1992. godine predstavlja antiustavan čin praćen političkim, a kasnije i fizičkim, oružanim nasiljem, sa nesagledivim posljedicama, ratnim zločinima i ratnim razaranjima".

Podsjetili su kako uprkos presudama da je počinjen genocid u Srebrenici, političko rukovodstvo u bosanskohercegovačkom entitetu RS-a veliča ratne zločince kao svoje heroje, a time veličaju i ratne zločine i genocid, što otežava uspostavu stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja koji je jedan od organizatora konferencije, poručio je da će na dvodnevnoj konferenciji biti predstavljena 32 referata integrirana u četiri tematske cjeline. U radu učestvuju eminentni istraživači iz više naučnih oblasti što će, kako je kazao, omogućiti cjelovito sagledavanje posljedica donesene Deklaracije.

"Namjera je organizatora da se pitanje donošenja deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i njenim posljedicama naučno, interdisciplinarno, u što većoj mjeri istraži i rasvijetli snagom i uvjerenjem da će ovako naučno kredibilan i argumentovan pristup biti od višestruke koristi za izgradnju dugoročnog mira i stabilnosti u BiH", izjavio je Sulejmanović.

Konferenciji je prisustvovao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je izjavio da takozvana Deklaracija predstavlja neustavan čin koji je donijelo neustavno tijelo.

"To je datum kada je počelo svo zlo u BiH. Taj čin je bio udar na ustavni poredak Republike BiH. Taj čin je u pravnom smislu bio protivustavan, protivan međunarodnom pravu, a u političkom i u svakom drugom smislu to je dan kada je započeo genocid, masovni zločini i masovna kršenja ljudskih prava u BiH", rekao je Džaferović.

Pozvao je sve u BiH da poštuju postojeći Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, odluke Ustavnog suda BiH koji je 9. januar proglasio neustavnim kao i međunarodne sudove.

"Jedino tako možemo ići naprijed. Svi se u BiH moraju suočiti s ovim činjenicama. Nikad nećemo zaboraviti šta je započelo 9. januara. Uvijek ćemo se sjećati tog datuma kao datuma kada je započelo zlo u BiH", poručio je Džaferović.

Istakao je da unutar institucija BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH još uvijek ne postoji spremnost da se donese zakon o negiranju genocida.

"Politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska se protive donošenju tog zakona. To je jedno anticivilizacijsko ponašanje, koje je protivno svim mogućim pravnim i moralnim normama. Potpuno bi normalno bilo da BiH donese zakon kojim će se zabraniti negiranje genocida”, rekao je Džaferović, dodavši da se osim negiranja genocida u BiH veličaju izvršioci tog čina.

Smatra da donošenje takvog zakona treba nametnuti visoki predstavnik u BiH, ako državne institucije to ne mogu.

"Moralan čin je da donese jedan takav zakon i da propiše kažnjivost za one koji negiraju, minimiziraju genocid i vrijeđaju žrtve", poručio je član Predsjedništva BiH.

Potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić održavanje ovakve i slične konferencije smatra izuzetno važnim jer, kako je kazao, 9. januar zaslužuje pažnju da se o njemu progovori "na način koji omogućava i podrazumijeva istinu".

"Usvajanje Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda BiH 9. januara 1992. godine, je momenat kada započinje stvarna realizacija jednog projekta koji je imao za cilj podjelu BiH, razdvajanje građana u ovoj zemlji, stvaranje entiteta RS. Do tog cilja se došlo na brutalan način, etničkim čišćenjem, progonom, logorima, silovanjima, ubijanjima, činjenjem genocida…", rekao je Salkić.

Dodao je kako želi da sudske presude zažive i budu predmeti i dio udžbenika u školama, u kojima Ratko Mladić neće biti nazvan komandantom Vojske RS-a, već osuđenim ratnim zločincem.

"Ova konferencija treba da ukaže na te činjenice, da kroz naučne radove pošalje poruku, da obaveže javnost da više govori o ovome. Vjerujem da će ona zaživjeti i imati trajni karakter radi dokumentovanja iste”, poručio je Salkić.

Potpredsjednik bh. entiteta Federacije BiH Milan Dunović istakao je da je konferencija od posebnog značaja za građane BiH i javnost.

"Razloga za to je puno. Moramo znati da ono što se desilo prije 28 godina, kada govorimo o samoproglašenju takozvane Republike srpskog naroda BiH, nakon toga je uslijedila agresija na BiH, a nakon završetka rata došli smo u jednu fazu u kojoj se pokušava ona negirati i relativizirati sve žrtve", poručio je Dunović.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović istakla je da neophodno o 9. januaru govoriti svaki dan, na naučnim osnovama, radi očuvanja historije o dešavanjima.

Izrazila je nadu da će naučnici i akademska zajednica nastaviti istrajavati o razgraničavanju 9. januara i svega što je nastalo nakon tog datuma. U tom kontekstu im je zaželjela uspjeh, a majkama i žrtvama snagu da istraju u svojoj borbi.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić, izjavila je kako za nju, kao ženu koja je preživjela silovanje, ali i za hiljade drugih žena u BiH, 9. januar predstavlja dan kada je počela agresija i genocid u BiH.

"Sramotno je, bolno i tužno da se 9. januar u manjem bh. entitetu obilježava i slavi u odnosu na cijelu BiH u kojoj se desio genocid i agresija. Ono što možemo reći i uputimo poruke, ne samo našim predstavnicima vlasti, već i Evropi i cijelom svijetu da je krajnje vrijeme da se donese zakon o negiranju genocida, veličanju ratnih zločinaca, obilježavanju genocida i agresije prema svim građanima BiH i da visoki predstavnik učini nešto i nametne zakon kako bi oni koji sve to čine bili kažnjeni i da nam ovo bude posljednja godina gdje će se veličati agresija i genocid na štetu svih žrtava”, poručila je Hasečić.

Konferenciju organizuju Institut za društvena i religijska istraživanja, Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, Institut za istraživanje genocida Kanada, Arhiv Tuzlanskog kantona, Centar za istraživanje moderne i savremene historije i Institut za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu.

Skup će biti usmjeren na sagledavanje okolnosti i antiustavnih odluka koje su dovele do razaranja i genocida, kao i mogućih pravno-političkih implikacija presuda međunarodnih i nacionalnih sudova. Organizatori smatraju da dosad nisu rasvijetljeni svi aspekti spomenutih događaja i moguće implikacije sudskih presuda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije