Svjetski mediji o Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Svjetski mediji o Srebrenici

O godišnjici genocida u Srebrenici izvještavaju brojni svjetski mediji. Pregled pisanja sačinila je Agencija Anadolija

Od ranih jutarnjih sati svjetski mediji objavljuju vijesti u vezi sa genocidom u Srebrenici i obilježavanju 17.godišnjice od ovog tužnog događaja, a brojne novinarske ekipe direktno izvještavaju iz Potočara.

Tanjug navodi da će biti "obilježena 17. godišnjica zločina u Srebrenici - gradiću u istočnoj BiH u kome je Vojska Republike Srpske, kako je utvrđeno u Haškom tribunalu, u julu 1995. sistematski ubila između sedam i osam hiljada muslimanskih muškaraca, dok je oko 30.000 civila evakuisano".

Agencija AP piše da je Srebrenica postala „sinonim za genocid“ i da danas ispraća 520 novoidentificiranih žrtava genocida iz 1995. godine na vječni smiraj. U tekstu, koji je objavila AP, ističe se činjenica da, uprkos svim dokazima, veliki broj Srba i dalje generala Mladića slavi „kao heroja nacije“.

Los Angeles Times piše o Srebrenici danas i Srebrenici prije 17 godina. U tekstu se navodi da riječi Ratka Mladića da „poklanja Srebrenicu srpskoj naciji i da je došlo vrijeme da se osveti Turcima...“ i danas „vise u zraku iznad Srebrenice kao otrovni gas“. Ovaj list ističe neophodnost prihvatanja činjenica i istine o genocidu u Srebrenici kao preduslova mirne i stabilne budućnosti.

Voice of America i Fox News također objavljuju autorske tekstove o dženazi i obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. U njihovim tekstovima se navodi izjava predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji je kazao da „će Srebrenica zauvijek ostati kao asociacija za najmračniji zločin u 20. stoljeću“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije