Svjetski mediji o presudi Karadžiću: Kraj jedne od najznačajnijih sudskih bitaka

Radiosarajevo.ba
Svjetski mediji o presudi Karadžiću: Kraj jedne od najznačajnijih sudskih bitaka
Foto:Ilustracija / Naslovi svjetskih medija

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne sudove, nasljednika Haškog tribunala danas će donijeti drugostepenu, konačnu presudu, Radovanu Karadžiću.

Osim velikog interesovanja domaće i regionalne javnosti i svjetski mediji posvetili su presudi značajnu pažnju.

Washington post u najavi presude navodi da će Karadžić četvrt stoljeća nakon rata dočekati drugostepenu presudu kojom će se znati je li kriv za ubistva i razaranja.

Američki list podsjeća na prvostepenu presudu i pojašnjava da je jedna od najvećih dilema hoće li bivši lider bosanskih Srba biti osuđen za genocid u sedam općina, za šta je prvostepeno oslobođen.

Također, Washington Post donosi i priče preživjelih žrtava.

RTL Today navodi da je mišljenje o Karadžiću, iako očekuje presudu za genocid i druge zločine, i dalje podijeljeno u javnosti na Balkanu. Takđer, u istom članku pojašnjen je put Karadžića iz siromašnje porodice u Crnoj Gori do ratnog zločinca u BiH.

Euronews također piše da će danas biti presuđeno Radovanu Karadžiću. U tekstu navodi da njegovi branitelji traže ukidanje presude i ponavljanje suđenja.

“Odluka sudija u srijedu bit će konačna i na nju se ne može uložiti žalba. Presudom će se okončati jedna od najznačajnijih sudskih bitaka iz balkanskih ratova”, navodi Euronews.

Britanski The Guardian također donosi priču o Karadžiću i njegovoj ulozi u zločinima, naročito genocidu u Srebrenici.

“Karadžićev slučaj i dalje gorko dijeli zemlju”, navodi Guardian, te u priči o presudi donosi očekivanja žrtava genocida i ratnih zločina u BiH.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije