Svjetska banka "ponavlja" MMF-ove uslove

Radiosarajevo.ba
Svjetska banka "ponavlja" MMF-ove uslove

Šef Ureda Svjetske banke za BiH Marco Mantovelli danas je u Sarajevu premijeru Federacije BiH Mustafi Mujezinoviću, te ministrima Zahidu Crnkiću, Vjekoslavu Bevandi i Perici Jelačeviću prezentirao Nacrt strategije politike Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu, saopštenje je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kreditna linija za mala i srednja preduzeća


Nacrti regulira finansijsku pomoć Svjetske banke Vladi Federacije BiH u ublažavanju efekata ekonomske krize. Pomoć se odnosi na trogodišnji period od 2009. do 2011. i, kroz kreditne linije za mala i srednja preduzeća, predstavlja dopunu programu kreditiranje kroz stand-by aranžaman s Međunarodnim monetarnim fondom.

Svjetska banka postavlja iste uslove kao i MMF: reforma socijalnih naknada i naknada za nezaposlene, reforma upravljanja platama u javnom sektoru i masom plata, te mjere socijalnih doprinosa i indirektnih poreza kao podrška konkurentnosti, što pretpostavlja izmjenu postojećih zakonskih i drugih propisa.

Obrazlažući pristup i viđenje Federalne vlade u rješavanju ovih pitanja, premijer FBiH Mustafa Mujezinović je posebno naglasio značaj uvažavanja specifičnosti prilika u Bosni i Hercegovini, koja je pretrpjela rat sa teškim posljedicama, što zahtijeva senzibilnost i odmjerenost u primjeni standardnih ekonomskih principa.

Mujezinović: Više respekta prema veteranima rata


„Mora uvažavati ono što se u Bosni i Hercegovini posebno respektuje, a to je činjenica da su neki ljudi dali više od drugih u odbrani i za odbranu BiH, koju mora uzeti u obzir kako ova, tako i svaka druga vlada, Jer bilo koja vlada mora imati respekta prema veteranima rata“, rekao je federalni premijer Mujezinović.

Iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade saopšteno je da vlada ima takav plan koji treba dalje razraditi, a uključuje prije svega pripremu zakonskih rješenja o reviziji korisnika budžetskih sredstava i o plaćama koji bi se, zajedno sa Rebalansom budžeta, trebali u što skorije vrijeme naći pred poslanicima Parlamenta FBiH.

Uz pozitivnu ocjenu dosadašnje saradnje između Federalne vlade i Svjetske banke, na sastanku je izražena spremnost da se ona nastavi u cilju traženja zajedničkih najpovoljnijih rješenja.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije