Svjedokinja o zlostavljanju u logoru Silos

Radiosarajevo.ba
Svjedokinja o zlostavljanju u logoru Silos

Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedokinja Radojka Pandurević ispričala je kako su je osobe koje su 1992. došle u Silos natjerale da se skine gola. 

Pandurević je rekla da je 28. maja 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, odvedena iz Gornje Raštelice (opština Hadžići) u Tarčin, a zatim prebačena u Silos, javio je danas BIRN-Justice Report. 

Ona je kazala kako je 4. juna 1992. upravnik došao u ćeliju i rekao da će taj dan doći neka kontrola, te da su kasnije došli pripadnici Riječke brigade, koji su tukli zatočene muškarce

“Onda su došli do mene u ćeliju i počeli sa provokacijom, da se krstim sa pet prstiju, da vičem Allahu Ekber. Govorili su jednoj djevojci da me bičuje, ali je ona odbila. Natjerali su me da se skinem gola i tako su me držali pola sata”, prisjetila se Pandurević. 

Prema riječima svjedokinje, upravnik Silosa je bio Bećir Hujić, a zamjenik Halid Čović. Njihov rad je bio “profesionalan”.

Hujića i Čovića Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene u logoru Silos, kasarni Krupa i Osnovnoj školi 9. maj, zajedno sa Mustafom Ðelilovićem, Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom. 

Prema optužnici, Bećir Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika logora Silos, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Nermin Kalember je bio stražar u Silosu, a ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti. 

Govoreći o uslovima u Silosu, svjedokinja je rekla da se prvi put nakon što je dovedena u taj objekat okupala polovinom augusta 1992. godine, te da je u ćeliji imala jednu paletu. 

“Nisam imala kontakt s muškim zatvorenicima. Muža oko 20 mjeseci nisam mogla vidjeti ni u prolazu”, kazala je ona, dodavši da nije mogla ići ni na rad iako se prijavljivala. 

U Silosu su, prema riječima Pandurević, jednom bili i vojnici koji su tukli zatvorenike. 

“Jedan je unio veliki nož da me kolje… Otišao je na podest i počeo da me provocira. Bilo me je strah. Počeo je pucati iz puške i ja sam se onesvijestila”, kazala je svjedokinja, koja je nakon toga bila odvedena i u bolnicu. 

Ona je o ovome obavijestila tadašnjeg upravnika Halida Čovića, koji joj je rekao da se to više neće ponoviti.

Također, ona je naglasila da su stražari u Silosu bili većinom korektni, te da je boravak od 1339 dana u Silosu ostavio posljedice na njeno zdravlje

Odgovarajući na pitanja Vasvije Vidović, braniteljice optuženog Đelilovića, svjedokinja je kazala da tvrdi da je zatvorena jer je bila “Srpkinja i aktivista” Srpske Demokratske Stranke (SDS)

Pandurević je bila predsjednica Mjesnog odbora SDS-a i odbornik u Skupštini opštine Hadžići. Ona je rekla kako se nije bavila naoružavanjem niti je dijelila oružje, kako je Odbrana ustvrdila. 

Nastavak suđenja je zakazan za 28. februar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije