Svjedok odbrane: Džeko je prevozio ranjenike

Radiosarajevo.ba
Svjedok odbrane: Džeko je prevozio ranjenike

Na suđenju Edinu Džeki za zločine počinjene u Trusini, Konjic, svjedok Odbrane tvrdi da je vojnik Džeko u aprilu 1993. godine, u vrijeme kada je bio napad Armije BiH (ABiH), prevezao dvojicu ranjenika iz sela Trusina kod Konjica u obližnje Gostoviće.

Svjedok Muharem Hakalović je rekao da je bio u rovu u Gostovićima kada je vidio bijelo vozilo koje se kreće iz Trusine. On je naveo da je automobil, koji je Džeko vozio, udario u šljivu pored ceste u blizini ambulante u Gostovićima, nakon čega im je pritekao u pomoć.

Hakalović je pojasnio da je čuo jednog ranjenika kako govori vojniku koji je vozio ''Džeko, pomozi!'', a on mu odgovara ''Ne boj se, Samko, neću te ostaviti.''

Hakalović je dodao da je doktor Atif Karović ukazao pomoć ranjenicima, a desetak osoba, među kojima i Džeko, nastavilo ih je nositi prema Buturović Polju. Kod Padalovića kuća, kako je rekao svjedok, ranjenici su smješteni u drugo vozilo te ih je Džeko odvezao.

„Sto posto sam to vidio“, ustvrdio je Hakalović.

Prema ranijim iskazima svjedoka, strijeljanje šest Hrvata u Trusini 16. aprila 1993. godine, za što je optužen Džeko, bivši vojnik jedinice Zulfikar ABiH, dogodilo se prije ranjavanja.

Pored strijeljanja, Džeku optužnica tereti za ubistvo dvije starice i jednog starca hrvatske nacionalnosti u Trusini. Optuženom su na teret stavljeni i zločini nad hrvatskim civilima i zarobljenicima u Jablanici počinjeni u drugoj polovini 1993. godine.

Na suđenju je iskaz dao i zaštićeni svjedok N, bivši vojnik jedinice Zulfikar, kazavši da optuženi bez znanja komandanta nije mogao uzimati novac od zarobljenika u Rogića kućama u Donjoj Jablanici, gdje je bila smještena jedinica Zulfikar.

Prema optužnici, Džeko je izveo jednog zarobljenika iz trapa Rogića kuća te, prijeteći mu ubistvom, natjerao ga da od poznanika i rodbine uzme 3.500 maraka, što je učinio.

Suđenje se nastavlja 24. septembra, javio je BIRN - Justice Report. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije