Svjedoci egzekucije porodice Balvanović

Radiosarajevo.ba
Svjedoci egzekucije porodice Balvanović

U nastavku suđenja za zločine na Grbavici, Kovačićima i Vracama počinjene 1992, za koje se tereti Veselin Vlahović zvani Batko, tri svjedoka Tužilaštva BiH govorila su danas, 7. marta, o ubistvu porodice Balvanović.

Svjedok Zoran Vaclav je rekao Vijeću Suda BiH da je bio jako blizak sa porodicom Balvanović, te dodao da je čuo da je “Batkova grupa” odvela braću Balvanović, a ubrzo potom i njihove supruge, kao i majku, javio je Justice Report - BIRN.

Odbačeni na putu za Trebević

„Naš zajednički drug, koji je bio u srpskoj vojsci, rekao mi je nakon njihovog odvođenja da su braća i njihova majka ubijeni i bačeni u jednu rupu u blizini puta koji vodi za Trebević. Mom drugu je bilo teško kad mi je to saopćio i počeo je povraćati”, kazao je Vaclav.

Na ovom suđenju svjedočila je i Jasmina Mujković, koja je rekla da joj je poznato da su supruge braće Balvanović odvedene 1992, ali su se kasnije uspjele spasiti.

Batko je odveo članove porodice Balvanović

„Jedna od njih je odvedena u neki stan i znam da je skočila sa trećeg sprata i spasila se, dok je ženu drugog brata spasio srpski policajac koji ju je poznavao, te joj je kasnije pomogao da izađe sa Grbavice”, kazala je Mujković.


Veselin Vlahović zvani Batko u sudnici

U korist Državnog tužilaštva svjedočio je i Hasan Gobeljić, koji je rekao kako je čuo da je Vlahović braću Balvanović ubio.

Gobeljić je ispričao i da su njegovog brata, optuženi Vlahović i još devet vojnika, odveli s trećeg sprata, gdje je živio, na vrh zgrade s namjerom da ga bace odozgo, ali ih je neki komšija spriječio u tome.

Grbavica, Vraca i Kovačići

Nastavak suđenja je, obavještava Justice Report - BIRN,  zakazan za 8. mart.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila. Optuženi se, nakon višegodišnje međunarodne potrage, nalazi u pritvoru Suda BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije