Svjedočenje o streljanju zarobljenika iz Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Svjedočenje o streljanju zarobljenika iz Srebrenice

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je u Petkovcima kod Zvornika vidio uvođenje zarobljenika u kamion, a poslije je, kako je rekao, čuo da su strijeljani na obližnjoj brani.

Arsen Jovičić bio je pripadnik bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) kojim je komandovao optuženi Ostoja Stanišić. On je kazao da je vidio zarobljenike kod Doma kulture, koji se nalazi prekoputa komande. Ovaj svjedok nije mogao precizno reći datum, a, po optužnici, zarobljenici su u Domu kulture bili sredinom jula 1995.

Jovičić je naveo da su kod zarobljenika bili njemu nepoznati vojnici, te da tu nije vidio nekog iz komande i jedinice bataljona.

Ostoja Stanišić i Marko Milošević optuženi su za učešće u zločinima počinjenim na brani kod Petkovaca, gdje je strijeljano oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice.

Stanišić je, kako je navodeno u optužnici, bio komandant Šestog bataljona, čija je komanda bila u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Nakon što je svjedok kazao da ne zna jesu li zarobljenicima bile ruke vezane, tužilac Predrag Tomić predočio mu je izjavu iz istrage u kojoj je navedeno suprotno. Svjedok je pojasnio da je vidio da su im ruke bile sastavljene, te da misli da su vjerovatno bile vezane.

Jovičić je ovo vidio kada je, idući na borbeni položaj, prolazio kroz Petkovce, a kod Doma kulture zadržao se desetak minuta. Poslije je čuo, kako je rekao, da su zarobljenici strijeljani na obližnjoj brani, ali nije saznao ko je u tome učestvovao.

Svjedok je naveo da nije čuo da su Stanišić i Milošević imali veze s ubijanjem.

Stevo Kostić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je radio na poslovima evidentičara u Vojnoj policiji Zvorničke brigade, kao i da niko od vojnih policajaca nije bio u Petkovcima od 11. do 28. jula 1995.

Suđenje će biti nastavljeno 11. decembra, javlja BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije