Svinjska gripa bilježi porast u svijetu: U BiH nema oboljelih

Radiosarajevo.ba
Svinjska gripa bilježi porast u svijetu: U BiH nema oboljelih

Svinjska gripa, odnosno njen mutirani virus H1N1 koji napada čovjeka, ponovo bilježi porast u svijetu. Naime, u proteklih nekoliko sedmica na zapadu Kanade došlo je do njegove ekspanzije, tako da je više od 1.000 osoba zaraženo. Najveći broj oboljelih zabilježen je u pokrajini Alberti, gdje je pet osoba preminulo od posljedica zaraze, dok je u Ontariju i Torontu evidentiran po jedan smrtni slučaj.

Prema podacima kanadskih lokalnih zdravstvenih ustanova, najveći broj novooboljelih su mlade i zdrave osobe. U Bosni i Hercegovini ovaj se virus prvi put pojavio u sezoni 2009./2010., a početkom 2013. godine u nekoliko kantona kod pacijenata sa simptomima gripe evidentiran je virus H1N1.

Kako je za Dnevni avaz izjavila direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Snježana Balta, nema naznaka da bi moglo doći do epidemije.

"Vršimo stalni monitoring i pratimo situaciju u svijetu. Za sada, prema podacima kojima raspolažemo, svinjske gripe u BiH nema, ali građani se trebaju zaštititi od svake potencijalne infekcije", kazala je Balta.

Simptomi oboljelih od svinjske gripe

Visoka temperatura, iznad 39
Opća slabost
Bolovi u mišićima i zglobovima
Grebanje u grlu
Suhi kašalj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije