Svijet na rubu globalne recesije: Kako će ovu zimu preživjeti Bosna i Hercegovina?

1
Radiosarajevo.ba
Svijet na rubu globalne recesije: Kako će ovu zimu preživjeti Bosna i Hercegovina?
Foto: Fena / Novac / Ilustracija

Međunarodni monetarni fond je još krajem ljeta upozorio da bi se svijet mogao naći na rubu globalne recesije, što je nakon što se nastavljen rat u Ukrajini, ponovljeno prije nekoliko dana. Zavisno od toga kakva će biti zima, postoji mogućnost i društvenih nemira.

Ako se najavljuje takva kriza u razvijenim zemljama, pokušali smo dobiti odgovor na to kako će tek preživjeti zimu Bosna i Hercegovina.

Pandemija virusom korona, a nakon nje rat u Ukrajini istakli su u prvi plan sve slabosti svjetske ekonomije. Rast cijena i kriza s energentima, mogli bi,kako navode u svjetskim finansijskim organizacijama, uvesti pojedine zemlje u recesiju, što je već za Veliku Britaniju službeno potvrdila tamošnja centralna banka.

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Građane u FBiH očekuje novo poskupljenje plina tokom oktobra

Građane u FBiH očekuje novo poskupljenje plina tokom oktobra

"Sigurno postoji strah od recesije u pojedinim zemljama, a čak i da do nje ne dođe, činiće se kao da je ove zime. Ako zima bude oštra moglo bi doći do društvenih nemira", kazala je Kristalna Georgieva, direktorica MMF-a

Ako Europa i mnogo razvijenije zemlje strahuju kako će preživjeti zimu, kao posebno opravdano pitanje nameće se šta je onda sa ekonomijom nerazvijenih zemalja poput naše, koje su potpuno ovisne o EU.

"Što se tiče ekonomije BiH u ovoj priči mi smo u situaciji da smo izrazitio vezani za EU da je takva situacija da smo za poslove za metalski sektor i drugu ind. ne bude li narudžbi i kupaca bićemo u velikim problemima", rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar

Stručnjaci iz Europe i poznavaoci tamošnjih društvenih prilika kažu kako će brojni građani teško osjetiti krizu, što u konačnom može dovesti do brojnih socijalnih nemira.

"Onda će se početi pitati prvo povjerenje vladama, sada imamo izbore u Italiji, pitanje je ko će tu doći na vlast. izbore u drugim zemljama, da li će to biti populistički pokreti, kombinacija svega toga može dovesti do ružnih scenarija", istakao je Neven Anđelić, profesor međunarodnog prava

Građani imaju standardan odgovor kao i na većinu pitanja koja se tiču novih kriza. Preživjeli smo i gore, piše BHRT.

Da li će inflacija koja je trenutno u BiH 16,7 odsto rasti i uzrokovati još veći rast cijena zavisiće, navode u Centralnoj banci BiH i od snabdjevenosti energentima za predstojeću zimu, što znači da situacija može biti i teža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije