Švicarska će pomoći BiH u zapošljavanju mladih

Radiosarajevo.ba
Švicarska će pomoći BiH u zapošljavanju mladih


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva Bakir Izetbegović primili su potpredsjednika i ministra vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Didiera Burkhaltera.

Ministar Burkhalter je rekao da Švicarska uvijek naglašava svoj interes za bržim napretkom BiH na njenom putu ka EU integracijama jer je to, smatra, put ka stabilnoj Bosni i Hercegovini i stabilnoj regiji, a na kraju, to je najbolji način za privlačenje stranih investicija.

Članovi Predsjedništva BiH i ministar Burkhalter dijele mišljenje da su odnosi BiH i Švicarske Konfederacije na zadovoljavajućem nivou, prijateljski i bez otvorenih pitanja. Ekonomski odnosi Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije su također na zadovoljavajućem nivou, no prostora za povećanjem saradnje ima, zaključeno je na sastanku.

Ministar Burkhalter je informisao članove Predsjedništva BiH da će, putem švicarskih državnih agencija nadležnih za provođenje razvojne saradnje, Švicarska učestvovati u programima podrške u našoj zemlji koji su fokusirani na jačanje državnih i lokalnih kapaciteta, poboljšanje uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća, zapošljavanje, posebno mladih ljudi, mikrofinansiranje, porodičnu medicinu i druge projekte od javnoga značaja.

S tim ciljem pokrenuta je procedura za zaključivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja na imovinu i primanja između ove dvije zemlje, koji treba da doprinese većoj trgovinskoj razmjeni i novim ulaganjima.

Bosnu i Hercegovinu i Švicarsku povezuje i oko 33.000 dobro organizovanih i integrisanih bh. državljana u Švicarskoj. Oni predstavljaju dobru osnovu za jačanje bilateralnih, ekonomski i kulturnih odnosa, a bh. dijaspora tek treba da pruži prave potencijale, na dobrobit saradnje dvije zemlje, istaknuo je ministar Brukhalter.

Na sastanku je bilo govora i o kopredsjedavanju Švicarske Konfederacije i Republike Srbije OSCE-om u periodu 2014-2015. godine, te o imenovanju švicarskog specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, navodi se u sopćenju iz Predsjedništva BiH uz konstataciju da je na ovom sastanku, uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prisustvovao savjetnik Davor Vuletić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije