Svi želimo da se stranci miješaju što manje

Radiosarajevo.ba
Svi želimo da se stranci miješaju što manje
Prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moor nada se da OHR neće prilikom formiranja Savjeta ministara BiH preduzimati slične korake medijacije koje je preduzimao u Federaciji.

"Nadam se da će domaće političke stranke uspjeti same da riješe to pitanje. Mislim da svi mi želimo da se stranci u pitanje BiH miješaju što je manje moguće", rekao je Moor za sarajevsko "Oslobođenje".

Moor smatra da će odlukom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da suspenduje odluke Centralne izborne komisije (CIK) u vezi sa formiranjem dijela federalnih vlasti, bar dok Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) ne donese odluku, biti riješeno pravno pitanje Doma naroda i Vlade FBiH.

Konstatujući da tri kantona u kojima nije izvršen izbor delegata za federalni Dom naroda krše Ustav FBiH i Izborni zakon, Moor je rekao da su mnogi problemi i pravna konfuzija direktan rezultat toga što ta tri kantona nisu ispunila svoje pravne i ustavne obaveze.

"Velika je šteta što delegati nisu izabrani, visoki predstavnik i ostali međunarodni partneri su u mnogo prilika apelovali na izbor delegata u Dom naroda", rekao je Moor.

On je dodao da je OHR pomalo zbunjen jakim reakcijama dva HDZ-a na odluku visokog predstavnika kojom se daje mogućnost Ustavnom sudu Federacije da donese odluku o ovim pitanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije