Svi privedeni demonstranti u Sarajevu pušteni na slobodu

Radiosarajevo.ba
Svi privedeni demonstranti u Sarajevu pušteni na slobodu
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

19:50 Demonstranti koji su bili ispred Predsjedništva BiH razišli su se, a saobraćaj je pušten u funkciju.

19:30 Vlada Kantona Sarajevo još nije odlučila hoće li biti nastavljena nastava u osnovnim i srednjim školama. Nakon danas prekinute sjednice obavljene su telefonske konsultacije o načinu funkcioniranja kantonalnih institucija i smještaju službenika koji nemaju gdje sutra doći na posao, jer zgradi Kantona koja je spaljena u petak prijeti obrušavanje.

Dogovoreno je da dio službenika koristi godišnji odmor, ako ga nisu iskoristili, a da ostali sutra dođu na posao u zgradu Studentskog doma u Nedžarićima u kojoj Kanton ima oko 120 kancelarija, prenosi BHT1.

Saobraćaj od Skenderije prema Alipašinoj ulici ponovno je uspostavljen, a demonstranti se kreću prema zgradi Predsjedništva BiH.

19:15 Iz zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu pušteno je preostalih deset privedenih demonstranata, među kojima je i Sanjin Čepalo koga se sumnjiči za organizaciju protesta. Svi su pušteni na slobodu nakon što je ocijenjeno da nema osnova da budu zadržani u pritvoru.

"Tužilaštvo je pustilo deset demonstranta, ali im je odredilo zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja van BiH, te zabranu međusobnog kontaktiranja", potvrdio je za Avaz.ba Omar Mehmedbašić, advokat osam od 10 puštenih građana.

19:00 Demonstranti provociraju policiju prema kojoj je bačen Molotovljev koktel, na raskrsnici ulica Alipašina i Titova.

18:40 Demonstranti koji se trenutno nalaze kod Higijenskog zavoda u Alipašinoj ulici neće otići dok se ne ispuni njihov zahtjev, a to je da se puste uhapšeni. Tramvaji saobraćaju na relaciji od Ilidže do Željezničke stanice, a saobraćaj od Skenderije i Marin Dvora prema centru grada je i dalje obustavljen.

Demonstranti su kontejnerima blokirali prilaz zgradi Vlade FBiH. Na udaljenosti od oko 100 metara od grupe demonstranata, prema Skenderiji, nalazi se kordon policajaca.

18:20 Grupa demonstranata u Sarajevu, njih oko 200, ponovo je došla na raskrsnicu koja vodi prema Alipašinoj ulici koja je blokirana kontejnerima, tako da je onemogućen i saobraćaj. Demonstranti uzvikuju "Vratite nam djecu".

17:50 Demonstranti koji se nalaze ispred zgrade Parlamenta BiH počeli su se polako razilaziti. Saobraćaj je još uvijek obustavljen.

17:20 Jedna grupa demonstranata, njih oko stotinu, uputila se prema zgradi bh. institucija na Marijin Dvoru. Također, više od 100 demonstranata još uvijek drži blokiranu raskrsnicu kod tramvajske okretaljke na Skenderiji.

Blokirana je i saobraćajnica na Skenderiji gdje se nalazi oko pedesetak demonstranta. Situacija je mirna, a ni jedan od skupova ne osigurava policija. 


Foto: Twitter

17:00 Demonstranti su blokirali raskrsnicu na Skenderiji i Alipašinu ulicu gdje se masa nakrazko zaustavila nakon čega su se uputili prema Parlamentu BiH.

16:51 Demonstrantima okupljenim ispred Kantonalnog tužilaštva u Sarajeva pridružio se jedan od uhapšenih maloljetnih demonstranata koji je pušten prije pola sata, javlja Fena.

On je kazao da je sa njim pušten još jedan maloljetnik, a da su ostali još uvijek zadržani. 

Rekao je da su policajci grupu ljudi, u kojoj je i on bio, uhapsili jučer oko 11 sati ispred pijace Sirano, te da su ih odveli u Policijsku upravu Centar gdje su ih tukli.

Prema njegovim riječima, svi koji su uhapšeni, i maloljetni i punoljetni odvođeni su u policijske podrume.

16:05 ​Jedna od demonstrantica je saopćila da Tužilastvo i MUP odbijaju pustiti pritvorene.

Advokatica jednog od uhapšenih pokušava ući u zgradu, navodno ne puštaju je, javlja reporter Al Jazeere Dragan Stanimirović.

Svi policajci ponovo imaju kacige.

Sve je više ljudi, zviždanje... prilično je napeto.., javlja Stanimirović.

Demonstranti traže ostavke i skandiraju: "Idemo na Poljine"

16:22 Demonstranti koji su se okupili danas poslijepodne ispred Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu još uvijek čekaju informaciju kada će biti pušteni demonstranti koji su uhapšeni u petak. 

Trenutno nema ni informacija gdje su oni smješteni.

Otac uhapšenog Nihada Aličkovića, Ismet Aličković, je kazao da u proteklih 48 sati nema nikakvih informacija o svom sinu.

15:15 Tramvajski saobraćaj koji je bio kratko blokiran zbog demonstracija, ponovo je uspostavljen.

15: 00 Demonstrantima koji su se danas okupili ispred Policijske uprave Centar u Sarajevu sa zahtjevom da budu pušteni uhapšeni na protestima u petak, obratio se šef Kriminalističke policije prve PU Centar Mirsad Šukić koji je kazao da niko u pritvoru nije zadržan.

On je naglasio da u MUP-u nema niti jedna uhapšena osoba, dodavši da je bilo privedeno 20 osoba, od kojih je 10 predato u nadležnost Kantonalnog tužilaštva.

14:45 Oko hiljadu demonstranata nalazi se pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo, traže oslobađanje pritvorenih. Uzvikuju: Skinite kacige; Djecu napolje, Lopove u zatvore, javlja Al Jazeera

Ispred zgrade Tužilaštva kantona Sarajevo su ih dočekali policajci koji su skinuli kacige i spustili štitove, što su okupljeni građani pozdravili aplauzom.

14:29 Prosvjednici koji su danas bili ispred zgrade Predsjedništva BiH, a potom došli  ispred PU Centar na Marijin Dvoru, još uvijek su ispred te policijske uprave, gdje uzvikuju "Djecu napolje, lopove u zatvore". 

U međuvremenu tu su stigli i pripadnici Specijalne policije MUP-a koji su pod punom opremom.

Tokom demonstracija ispred PU Centar nekoliko osoba je izvedeno iz objekta. Lica su u pratnji policije premještena na zasad nepoznatu lokaciju, javlja AA.

Protestanti i policija su napustili prostor ispred PU Centar i vraćaju se prema Kantonalnom tužilaštvu. 

14:11 Na ulicama prijestolnice BiH nalazi se oko 300 građana koji traže puštanje na slobodu demonstranata privedenih tokom nereda u petak

Demonstranti u Sarajevu, koji su se oko podneva okupili ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prišli su objektu i blokirali saobraćaj u dijelu Titove ulice, a odatle su se zaputili prema zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Na ulicama prijestolnice BiH nalazi se oko 300 građana koji traže puštanje na slobodu demonstranata privedenih tokom nereda u petak.

13:16 Uzvikujući "hoćemo ostavke" i "lopovi, lopovi", više od stotinu građana Sarajeva okupilo se danas ispred zgrade Predsjedništva BiH na mirnim prosvjedima.

Trenuno je u ovom dijelu grada zaustavljen saobraćaj. 

Prosvjednici uzvikuju i "hoćemo zakone" i "pustite nam djecu", a neki od njih nose transparente na kojima piše: "ostavke bando", "hoćemo ostavke kompletne Vlade", te "pustite nam djecu iz zatvora", javlja Fena.

Zgradu Predsjedništva osiguravaju policijske snage.

12:46 Oko stotinu građana Sarajeva okupilo se danas iza 12 sati  ispred zgrade Predsjedništva BiH na mirnim protestima. 

Jedna od učesnica kazala je Agenciji Fena da je razočarana što danas nema više ljudi. 

''Trebalo nas je biti mnogo više da mirnim prosvjedima pokušamo nešto promijeniti'', kazala je ona, te dodala da  je protiv nasilnog ponašanja, rušenja i paljenja 'jer se time ništa ne može riješiti'. 

Jedan od prosvjednika nosi i transparent na kojem piše 'Uhapsite lešinare Hidrogradnje'. 

Saobraćaj na dijelu Titove ulice ispred zgrade Predsjednštva BiH normalno funkcionira, a zgradu Predsjedništva osiguravaju pripadnici policije. 

12:20 Više desetina građana okupilo se danas ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, gdje je nastavljen mirni protest koji je održan i jučer, javio je reporter Anadolu Agency (AA).

Danas se u Sarajevu okupilo nešto manje građana u odnosu na jučerašnji protest, a saobraćaj u tom dijelu glavnog grada Bosne i Hercegovine zasad nije blokiran.

Demonstranti su jučer iznijeli svoje zahtjeve, u okviru kojiih su, između ostalog, zatražili ostavku i Vlade Federacije BiH, te Vlade Kantona Sarajevo.

U međuvremenu, kantonalni premijer Suad Zeljković je podnio ostavku.

Grupa od oko 200 osoba, uglavnom mlađih, okupila se jučer popodne ispred glavnog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u Titovoj ulici, blokirajući saobraćaj u tom dijelu Sarajeva,.

Pomenuta grupa izašla je na cestu i prišla žutoj traci kojom je ograđena zgrada Predsjedništva BiH i plato ispred nje, onemogućavajući prolazak automobilima i tramvajima. 

Inače, jučer su brojne Sarajlije obišle potpuno razoreni kvart u kojem se nalaze zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj je smješten i zapaljeni Arhiv BiH, zatim Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar, sva tri objekta zapaljena i izgorjela tokom nereda na protestima u Sarajevu. Građani su, kako su kazali za AA, uglavnom zgroženi onim što je učinjeno tokom demonstracija i nereda. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije