Sven Alkalaj: Cvijanović odbila ruku kolega iz PBiH, veličanje ratnih zločina politički trend u RS

9
Radiosarajevo.ba
Sven Alkalaj: Cvijanović odbila ruku kolega iz PBiH, veličanje ratnih zločina politički trend u RS
Foto: Arhiv / Sven Alkalaj i Željka Cvijanović

U vezi informacije objavljene u sredstvima informisanja u bh. entitetu Republiku Srpska, povodom održavanja sastanka Vijeća sigurnosti UN, posvećenog izvještaju o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale i obraćanja Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine na pomenutom sastanku koje je okarakterisano kao neprihvatljivo i manipulativno od strane kabineta Željke Cvijanović, predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obavještavamo javnost o sljedećem:

"Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN u New Yorku sačinila je prijedlog obraćanja ambasadora Svena Alkalaja, stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN-u na temelju informacija, dobijenih putem Ministarstva vanjskih poslova BiH od Ministarstva pravde BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te Suda BiH i Tužilaštva BiH, a sve u skladu sa ranije uspostavljenim procedurama.

Iz toga proizlazi da navedene institucije i njihovi elementi na temelju kojih je sačinjeno obraćanje Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine na sjednici Vijeća sigurnosti, također, manipuliraju činjenicama.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Skandal na Danu OSBiH u Washingtonu: Ambasador 'skinuo' sa spiska sve koji 'ne poštuju RS'?!

Skandal na Danu OSBiH u Washingtonu: Ambasador 'skinuo' sa spiska sve koji 'ne poštuju RS'?!

Očito je veličanje i slavljenje ratnih zločinaca i ratnih zločina postao trend i politika djelovanja u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u pojedinim južnim dijelovima Bosne i Hercegovine, kojima vidno smetaju sudski utvrđene činjenice od strane Međunarodnog krivičnog suda iz Haaga.

S obzirom na to da govor ne sadrži nikakve proizvoljne ili političke ocjene, već navodi jasne i sudski utvrđene činjenice, očigledno je da kabinet predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, ne želi da prihvati pruženu ruku iz druga dva kabineta u vezi usaglašenog nastupa u Vijeću sigurnosti UN-a, čime svjesno devalvira nastup Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni, navodi se u saopćenju koje je potpisao Sven Alkalaj, ambasador i Stalni predstavnik BiH pri UN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije