Švedska ne dozvoljava Rikeru mjesto šefa EK u BiH

Radiosarajevo.ba
Švedska ne dozvoljava Rikeru mjesto šefa EK u BiH

Njemac Joakim Riker nije dobio zeleno svjetlo od Švedske za poziciju šefa Evropske komisije u BiH i to zbog njegovog ponašanja dok je obavljao funkciju šefa Misije UNMIK-a na Kosovu, saznaju "Nezavisne novine".

Od izvora bliskog političkim krugovima u Briselu ovaj list saznaje da je Njemačka uputila cirkularno pismo svim članicama EU da novi šef Evropske komisije u BiH bude smješten van BiH. Isti izvor navodi kako u pismu piše da novi šef Evropske komisije u BiH treba da bude ekspert međunarodnog prava, što Riker nije.

Riker trenutno obavlja funkciju ambasadora Njemačke u Švedskoj, a na to mjesto došao je s pozicije šefa Misije UNMIK-a na Kosovu. U periodu od maja 2001. do jula 2002. bio je na mjestu zamjenika visokog predstavnika u BiH.

Isti izvor z aovaj list navodi da je podrška Rikeru od strane Švedske izostala, između ostalog, i zbog toga što je u nekoliko navrata dovođen u vezu s kriminalnim krugovima na Kosovu, a tokom njegovog mandata Unutrašnja kontrola Ujedinjenih nacija protiv njega je čak pokrenula i istragu.

Advokat Tom Gaši također je optužio zvaničnike UNMIK-a za umiješanost u organizovani kriminal. Gaši je izjavio da su mu neki međunarodni zvaničnici na Kosovu prijetili pošto je o svojim saznanjima obavijestio generalnog sekretara UN Ban Ki-Moona.

Osim Rikera pod istragom Unutrašnje službe za nadzor Ujedinjenih nacija bili su i prvi zamjenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk i šef Pravne službe UNMIK-a Aleksander Borg-Oliver. Zvaničnici UNMIK-a dovođeni su i u vezu s malverzacijama tokom izgradnje termoelektrane na Kosovu.

Jedan od razloga za izostanak podrške Rikeru je, prema pisanju Nezavisnih novina, i saučesništvo u ometanju i usporavanju istraga nad kosovskim zvaničnicima, a kao dokaz za to je Rikerova naredba o ukidanju jedanaestomjesečne zatvorske kazne bivšem komandantu OVK-a Samiju Ljustraku da bi mogao da se kandiduje za gradonačelnika Srbice.

Mjesto šefa Delegacije EU u BiH upražnjeno je od odlaska Dimitrisa Kurkulasa sredinom prošle godine. Na mjesto zamjenika šefa Delegacije EU u BiH polovinom marta imenovan je Renco Davidi koji je ranije bio šef Delegacije Evropske komisije za Kosovo.

U Briselu je u srijedu počeo prvi krug selekcije kandidata za šefa Delegacije EU u BiH koji su se prijavili na javni konkurs. Prema nezvaničnim najavama, novi šef Evropske komisije moga bi funkciju preuzeti početkom ljeta.

Incko: Šef i ja kao dva blizanca

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko saopštio je juče da očekuje da bi novi šef Delegacije EU u BiH trebalo da dođe najkasnije za tri mjeseca.

"Šef Delegacije EU biće zadužen za evropska pitanja i on će voditi glavnu riječ. OHR će uglavnom biti zadužen za monitoring Dejtonskog sporazuma i za njegovo provođenje, jer on još nije ispunjen", istakao je Incko i dodao da će šef Delegacije EU i on raditi kao dva blizanca.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije