Švedska donacija od 1,7 miliona za traženje nestalih

Radiosarajevo.ba
Švedska donacija od 1,7 miliona za traženje nestalih

Ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg i generalna direktorica Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) Kathryne Bomberger danas (15. februara) su u ICMP-evom sjedištu u Sarajevu potpisali sporazum o donaciji vrijednoj 1,7 miliona eura.

Kako se navodi u saopštenju ICMP-a, švedska donacija omogućiće ICMP-u da u ovoj i narednoj godini pruži pomoć našoj zemlji na traženju i identificiranju osoba nestalih u oružanim sukobima 90-ih godina prošlog stoljeća.

„ICMP-ev pristup ovom problemu kroz izgradnju institucionalne infrastrukture i obezbjeđenja političke spremnosti u BiH za njegovo rješavanje, te kroz masovno testiranje identiteta analizom DNK, za rezultat ima gotovo 14.000 DNK-identifikacija. Vlasti u BiH su također aktivno uključene, kroz Institut za nestale osobe (INO). Međutim, Zakon o nestalim osobama još uvijek čeka na punu implementaciju a treba dovršiti i verifikaciju Centralne evidencije nestalih osoba INO-a“, podsjetio je ovom prilikom švedski ambasador.

Sa druge strane, Bomberger je podsjetila da su švedske donacije omogućile iskopavanje više od 3.000 grobnih lokacija.

„Ova sredstva omogućila su ICMP-u da prikupi i testira oko 130.000 bioloških uzoraka, ali i da pomogne vlastima BiH da izgrade jake državne institucije koje će moći nastaviti izvršavati ovu važnu zadaću koja se tiče mnogih građana. Nadamo se da će aktivnosti koje Švedska finansira doprinijeti boljoj budućnosti narednih generacija“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a.

ICMP je predvodnik u korištenju DNK-tehnologije u identifikaciji velikih brojeva nestalih osoba. Od novembra 2001. do danas ICMP je pomogao da se na naučnoj osnovi identifikuju 16.554 osobe u cijelom regionu, od čega 13.835 osoba samo u Bosni i Hercegovini, saopštio je ICMP.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije