Svečano otvorena džamija Kara Mustafa-paše Sokolovića u Međuriječju

A.I.M.
Svečano otvorena džamija Kara Mustafa-paše Sokolovića u Međuriječju
Foto:Facebook / Džamija Kara Mustafe-paše porušena je 1994. godine

U mjestu Međurječje na području opštine Rudo, u nedjelju 29. jula svečano je otvorena džamija Kara Mustafa-paše Sokolovića, koja je porušena 1994. godine tokom agresije na BiH.

Riječ je o naselju na području opštine Rudo koje predstavlja svojevrsno ostrvo okruženo teritorijom Srbije, a džamija Kara Mustafa Paše je jedna od četiri džamije u ovom kraju iz vremena Osmanlija.

"Njen donator, vakif je Mustafa-paša Sokolović, utemeljitelj Rudog i amidžić, a neki kažu i brat Mehmed paše Sokolovića. Ovo je posljednja džamija koja se obnavlja, taj put traje više od petnaest godina i to je ispunjenje fetve koja je donesena da svi objekti koji su prije postojali, a porušeni su tokom posljednjeg rata, imaju da se obnove i da se dovedu u funkciju koju su nekada imali“, kazao je nedavno za Radiosarajevo.ba predsjednik IS Rudo hadžija Mustafa Bašić.

Uz Bašića, svečanom otvorenju prisustvovali su i Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, zatim Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski, ali i mnogi drugi gosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije