Svečano obilježena godišnjica formiranja odreda Bosna: Sinonim za čast, čojstvo i multikulturalnost

9
Radiosarajevo.ba
Svečano obilježena godišnjica formiranja odreda Bosna: Sinonim za čast, čojstvo i multikulturalnost
Foto: Odred Bosna / Dragan Vikić

Održavanjem Svečane akademije u Domu policije, danas je zvanično završeno petodnevno obilježavanja 32. godišnjice formiranja specijalne jedinice MUP-RBiH, Odred policije 'Bosna'.

Ovaj Odred je u očima građana Sarajeva, a kasnije i Bosne i Hercegovine, bio sinonim za čast, čojstvo, multikulturalnost ali i profesionalizam, obzirom da je na početku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ovo bio jedini profesionalni i školovani sastav za odbranu naše domovine. Preživjeli borci svake godine na današnji dan se prisjete svojih slavnih ratnih podviga, ali i odaju počast 80 pripadnika i 1 pripadnici, koji su položili svoje živote za slobodu.

"Sa ovog mjesta u Domu policije je sve počelo. Tu smo odlučili da budemo kao jedan u odbrani grada, odlučni i snažni u odluci da idemo do kraja. Ta snaga nas je vodila, a bez snage nema jednistva a bez jedinstva nema ni Bosne i Hercegovine", istakao je Dragan Vikić, prvi komandant specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije 'Bosna'.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

"Tog petog aprila evociramo uspomene na ratne dane, kada je specijalna jedinica po prvi put upotrebljena i koja je bila presudna u odbrani grada i zemlje i bila na visini svih zadataka", Kemal Ademović, komandant specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije 'Bosna'.

"Danas bih podcrtao multikulturalnost i multietničnost naše jedinice, dok smo obilazili grobove i mezare naših pripadnika koji su položili život za jedinstvenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu", naglasio je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i bivši pripadnik Odreda policije 'Bosna'.

Svečana akademija obilježavanja 32. godišnjice formiranja specijalne jedinice odreda 'Bosna'
Foto: Odred Bosna: Svečana akademija obilježavanja 32. godišnjice formiranja specijalne jedinice odreda 'Bosna'

"Najveća pobjeda pored slobode koju smo ostvarili, što je jedinica od prvog do zadnjeg dana rata radila krajnje profesionalno i nemamo apsolutno niti jednu crnu mrlju, jer smo sve akcije izvodili vođeni ponosom i moralom a ne mržnjom", govori Ahmed Hadžić; predsjednik udruženja veterana Odreda policije 'BOSNA' Kantona Sarajevo.

"Ja želim da se zahvalim svima koji se svake godine odazovu pozivu da nam pomognu pri realizaciji obilježavanja godišnjice. To samo potvrđuje na koji način građani gledaju na jedinicu i da je smatraju svojom", naveo je Muriz Bukva, predsjednik organizacionog odbora i predsjednik Federalnog udruženja Veterana 'Bosna'.

Umjetničkim performans u čast sjećanja režirao je Dino Mustafić, a učestvovali su članovi ansambla opere Narodnog pozorišta Sarajevo, članovi baletnog ansambla te glumci Mediha Musliović, Amina Begović, Ejla Bavčić – Tarakčija i Adnan Goro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije