Sve više saobraćajnih nesreća u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Sve više saobraćajnih nesreća u Sarajevu
/ Lakše povrijeđeni


U Bosni i Hercegovini se, prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), tokom protekle godine dogodilo 37.928 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo 356 ljudi, a 10.039 osoba je teže ili lakše povrijeđeno.

Ipak ove brojke su manje nego u 2010. godini, za 2.53 posto, pri čemu se trend smanjivanja broja saobraćajnih nesreća u našoj zemlji može pratiti već od 2008. godine. Kao pozitivan podatak, može se uzeti i to da je porastao broj vozača i registriranih vozila.

Dnevno je u BiH, u prošloj godini, dolazilo do 104 saobraćajne nesreće, od čega 19 sa smrtnihm ishodom ili povrijeđenim licima.

Najviše nesreća dogodilo se u Sarajevskom kantonu, čak 34.67 %, potom u Tuzlanskom (18.17 %), Zeničko-dobojskom (14.22 %)…

Zabrinjavajući je podatak da je u Sarajevskom kantonu u prošloj godini znatno povećan broj saobraćajnih nesreća u odnosu na 2010. U ostalim kantonima se broj nesreća ili smanjivao ili potpuno neznatno rastao.

Također, premda je ukupan broj nesreća smanjen, povećan je broj smrtnih slučajeva. Ipak, to je neznatno povećanje za 1 poginulo lice.

Prosječna smrtnost u saobraćajnim nesrećama je 1 %, odnosno 10 poginulih na 1.000 saobraćajnih nesreća.

Kada se gleda po entitetima, smrtnost je mnogo veća u Republici Srpskoj, čak 17 poginulih na 1.000 nesreća, dok je u Federaciji to nešto više od 6.

Najveći broj saobraćajnih nesreća rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, te veoma niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja vozača.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama su jedan od najčešćih uzroka nesreća, a poslije toga dolaze nesreće izazvane alkoholom i drugim opojnim sredstvima, te nesreće izazvane lošim uslovima na putu.

Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti između vozila.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda u Bosni i Hercegovini zabilježen je na magistralnim cestama, a zatim na ulicama u naselju, onda slijede regionalne ceste, lokalne ceste…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije