Sve veći broj pacijenata na Klinici za plućne bolesti

Fena
Sve veći broj pacijenata na Klinici za plućne bolesti
Radiosarajevo.ba / Arhiv
U protekla tri dana u Tuzli je došlo do prekomjernog zagađenja zraka što pokazuju parametri sumpordioksida i prašine, navedeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tuzlanskog kantona.

"Imali smo situaciju da smo bili na rubu da proglasimo prvu epizodu od tri epizode pripravnosti. Nedostajale su jedna do dvije satne vrijednosti da se ispune svi uvjeti za proglašenje te epizode na osnovu zagađenja zraka", rekao je pomoćnik ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša TK-a Goran Mišić.

Zbog lošeg zraka povećan je broj pacijenata na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla. Prema riječima načelnika klinike Suvada Dedića, u posljednje dvije godine povećan je broj oboljelih od karcinoma pluća.

"Kada počne sezona grijanja, mi imamo povećan priliv pacijenata. Zato smo povećali i broj dežurnih ljekara", dodao je Dedić.

Preporučio je da građani, pogotovo u rizičnim sredinama kao što su Tuzla, Živinice i Lukavac što manje kreću tokom dana pogotovo kada je vrijeme magle i smoga. Ako moraju da izlaze neka nose maske, šalove i obavezno troše terapiju koju smo im propisali.

Iz nadležnog ministarstva ukazano je da se dugoročno rješenje ovog problema odnosi na širenje mreže daljinskog grijanja u općinama gdje je najkritičnije (Tuzla, Lukavac i Živinice), dok se kratkoročno rješenje vidi u smanjenju broja automobila na ulicama, individualnih ložišta i korištenja uglja s velikom količinom sumpordioksida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije