Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

15
Radiosarajevo.ba
Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Potočari

Listi zemalja koje su kosponzori rezolucije o genocidu u Srebrenici, o kojoj će glasati Generalna skupština Ujedinjenih nacija, pridružila se još jedna država.

Riječ je o Belgiji, čija je Ambasada u Bosni i Hercegovini objavila informacija na društvenim mrežama.

Kako su istakli:

Kupili su osnovnu školu i pretvorili je u prekrasnu vilu: 'Miroslav i Milka neka nam se jave'

Kupili su osnovnu školu i pretvorili je u prekrasnu vilu: 'Miroslav i Milka neka nam se jave'

"Belgija je kosponzor nacrta rezolucije Ujedinjenih Nacija, kojom bi 11. juli bio proglašen za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995."

Podsjetimo, jučer, 3. maja, objavili smo kako se i Hrvatska priključila listi kosponzora rezolucije o genocidu u Srebrenici, a informaciju je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u.

Uz Hrvatsku, listi kosponzora jučer su se priključile i Poljska, Estonija te Luksemburg. Nove sponzore najavio je i reporter Ivica Puljić, koji izvještava iz središta UN-a i koji je, podijelivši kompletan tekst rezolucije, napisao: "Najvažnije su odredbe od 1 do 7 na drugoj strani rezolucije. Sada treba očekivati nove sponzore."

Rezolucija o srebreničkom genocidu, koju su predložile Njemačka i Ruanda, pred Generalnom skupštinom UN-a trebala bi se na zasjedanju naći u drugoj polovini maja. Ranije su se kao kosponzori Rezolucije priključili Velika Britanija, Sjeverna Makedonija, Kanada, Austrija, Švedska, Litvanija i Vanuatu.

Također, iz Memorijalnog centra Srebrenica ranije su saopštili da su podršku rezoluciji već garantovale Albanija, Crna Gora, Čile, Francuska, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Slovenija, Sjedinjene Američke Države i Turska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije