Sve spremno za susret predsjednika na Jahorini

Radiosarajevo.ba
Sve spremno za susret predsjednika na Jahorini

Jahorina će sutra ugostiti predsjednike Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije; na bh. planini sve je spremno za dolazak visokih dužnosnika regije koji će nastaviti razgovarati o aktuelnostima, što su počeli na hrvatskim Brijunima u julu prošle godine, potvrđeno je za portal Radio Sarajevo u Predsjedništvu BiH, instituciji-domaćinu sastanka.

Od Dalide Jugo iz Odjela za odnose sa javnošću Predsjedništva BiH saznajemo i da je administracija već od jutros na Jahorini.

Trojka iz BiH

Bosnu i Hercegovinu će na neformalnom trilateralnom sastanku zastupati predsjedavajući Predsjedništva BiH i hrvatski član Željko Komšić, te njegove kolege, članovi Predsjedništva iz reda bošnjačkog odnosno srpskog naroda, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović. Hrvatsku i Srbiju predstavlit će državni predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić.

Prema informaciji iz Predsjedništva, na sastanku će se razgovarati o koordinaciji aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, zajedničkom apliciranju za fondove EU za prekograničnu saradnju, međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama, pripremama za promjenu graničnog režima i zajedničkim kandidaturama za sportska dešavanja.

Naravno, očekuje se i analiza nedavnih događaja po pitanju pristupanja Evropskoj Uniji - pomake koje su na ovom polju ostvarili Hrvatska i Srbija; očekivano, bit će riječi i o novom sazivu Vijeća ministara BiH, ali i o srbijanskoj kandidaturi Vuka Jeremića za poziciju šefa Generalne skupštine UN-a.

Politika pomirenja

Podsjetimo da je na prošlogodišnjem sastanku fokus stavljen na politiku pomirenja; Boris Tadić je tada izjavio kako su Hrvatska i Srbija potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma i bit će garancija njegovoj provedbi, ali se “neće miješati u unutrašnja politička pitanja BiH”.

Ipak, na tom “prijateljskom sastanku otvorenih karata”, kako su ga učesnici ocijenili u 2011, bilo je i razlika u mišljenju, pogotovo kada je riječ o načinu saradnje sa Haškim tribunalom. Željko Komšić je nakon sastanka podvukao kako ne samo da su po ovom pitanju državne politike u potpunom srazu, već i lični stavovi predsjednika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije