Sve manje učenika u školama RS

Radiosarajevo.ba
Sve manje učenika u školama RS

Sve je manje upisanih učenika u škole u Republici Srpskoj, što je još jedna potvrda da taj bh. entitet ima veću stopu mortaliteta od stope nataliteta.

Posebno je zabrinjavajuće da se gase čitava odjeljenja i u većim lokalnim zajednicama, kao što dva područna odjeljenja u Prnjavoru i Nevesinju koja se ugašena na inicijativu tih općina jer su ostala bez učenika, javlja Fena.

Naime, u školskoj 2013./2014. godini nije bilo upisa učenika u 73 područna odjeljenja osnovnih škola, u 69 područno odjeljenje upisan je po jedan učenik, a u 142 područna odjeljenja upisana su po dva učenika.

"U RS u školskoj 2012/2013. godini imali smo ukupno 187 osnovnih škola i 519 područnih odjeljenja, od čega 85 devetorazrednih i 434 petorazredna područna odjeljenja. 

Taj broj će se nesumnjivo smanjiti jer imamo ozbiljan društveni problem koji govori o padu broja učenika od 10 posto za svega pet godina", rekao je ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kada se ovom dodaju i negativna migraciona kretanja vidi se, potvrđuje Mutabdžija, da ogroman brdsko-planinski prostor “ostaje prazan“.

Predstavnici Ministarstva razgovarali su u prethodnom periodu sa načelnicima Bileće, Prijedora, Oštre Luke, Gradiške, Kneževa i Srebrenice u kojima su područna odjeljenja sa upisana dva učenika.

"Načelnici su sugerisali da se u nekim od ovih škola nastava ipak odvija jer se radi o povratničkim zajednicama. Stav Vlade je da konačnu ocjenu donesemo s predstavnicima lokalnih zajednica tako da ćemo nakon još jednog kruga konsultacija s načelnicima donijeti odluku u vezi sa budućim radom ovih škola", tvrdi Mutabdžija. 

Najavio je i da će više od dvadeset hiljada učenika prvog i drugog razreda u RS dobiti besplatne udžbenike u školskoj 2013/2014. godini, za šta je Vlada RS obezbijedila 918 hiljada maraka.

Bit će obezbijeđena Prva knjiga za oko 10.200 učenika prvog i komplet udžbenika za oko 10.200 učenika drugog razreda osnovne škole. 

Ministarstvo prosvjete i kulture je objavilo Katalog udžbenika za školsku 2013/2014. godinu. Katalog se sastoji od dva spiska: spisak obaveznih udžbenika i spisak neobaveznih udžbenika.

Naglašeno je i da roditelji treba da kupuju isključivo udžbenike sa spiska obaveznih udžbenika, a nastavnici ne mogu insistirati na tome da učenici kupuju i u nastavi koriste udžbenike sa spiska neobaveznih udžbenika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije