Svake sekunde u BiH korupcija 'odnese' 47 KM

Radiosarajevo.ba
Svake sekunde u BiH korupcija 'odnese' 47 KM

Svake sekunde u Bosni i Hercegovini (BiH) korupcija odnese 47 maraka. Prema Transparency internationalu (TI) i njihovom globalnom indeksu korupcije, u prošloj godini bili smo rame uz rame sa afričkim zemljama: ubjedljivo posljednji u Evropi, daleko iza zemalja-članica Evropske unije, a čak su i sve balkanske zemlje bile bolje plasirane od nas.
Account će zagovarati primjenu ili unapređenje postojećih zakonskih rješenja u suzbijanju korupcije, te provesti javnu kampanju, kako bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv korupcije. Također, namjera mreže je da uspostavi partnerski odnos s medijima, čija im je podrška neophodna

U tom kontekstu, danas je u Sarajevu promovirana antikorupcijska mreža Account, finansirana od strane Sjedinjenih američkih država, tačnije USAID-a. Šef ovog trogodišnjeg projekta jeste Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize (CRM@) koji će usko sarađivati sa Udruženjem INFOHOUSE.

Vrijeme će pokazati

Današnjoj konferenciji prisustvovao je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je dao svoju, kako je rekao, bezrezervnu podršku ovom projektu. Ipak, Komšić je naglasio kako je korupcija uzela ozbiljnog maha u ovoj zemlji te je dodao „kako će vrijeme pokazati da li smo jači od korupcije“.


Željko Komšić i Dženana Alađuz

Moramo se, dodao je član Predsjedništva, boriti za sistem koji korupciju neće tolerisati niti poticati, već će se protiv ovog „nakaradnog sistema vrijednosti“ beskompromisno boriti. Komšić je pozvao sve institucije, ali i građane da se suprotstave ovoj društvenoj devijaciji.

Potom se prisutnima obratio američki ambasador u BiH Patrick Moon koji je kazao:

„Danas smo ovdje pozvali vladine dužnosnike, političare, predstavnike civilnog društva, međunarodne donatore, vjerske lidere, zvaničnike zadužene za provedbu zakona, predstavnike pravosuđa i medija. Ova raznolikost je važna, jer je korupcija problem koji se javlja na svim nivoima i u svim oblastima i zahtijeva višeslojna rješenja.“

Priznavši kako je korupcija prisutna u svim zemljama svijeta, Moon je ipak upozorio na poražavajući položaj BiH u odnosu na zemlje Evrope, ali i regije, te je naglasio kako o problemu korupcije čuje u svakom dijelu naše zemlje koji posjeti. „Bez obzira gdje da odem, uvijek čujem iste priče. Građani BiH mi govore da su zabrinuti zbog korupcije. Isto mi kažu i lideri lokalnih zajednica. Njihova zabrinutost nije neosnovana.“


Sadik Ahmetović prisustvovao konferenciji

Jednaka vizija za BiH

„Srećom, svi mi ovdje danas imamo istu viziju BiH kao prosperitetne zemlje koja napreduje, zajedno sa svojim susjedima, evroatlantskim putem. SAD u potpunosti podržavaju ove težnje i nastaviće raditi s vama dok koračate ka ovim ciljevima (...) nudimo vam svoju podršku i partnerstvo, sada kroz Account, da bismo vam pomogli da budete uspješni u borbi protiv korupcije“, zaključio je Moon.

Eldin Karić govorio je o planovima Accounta, najavivši osnivanje i 50 tzv. 'watchdog (pas čuvar, op.a) timova' čiji će zadatak biti da diljem BiH prate i izvještavaju o korupciji u BiH. Karić je rekao i da Account neće biti konkurencija drugim, sličnim projektima već partner i podrška.

Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH, koji je govorio o (brojnim) problemima s kojim se susrela ova agencija, osnovana 2009, ali je rukovodstvo dobila tek prošle godine, a jedan od ključnih Pravilnika (o unutrašnjoj organizaciji) čekalo se do ove godine. Ipak, na kraju je izrazio svoje opredjeljenje da pruži podršku radu Accounta.


Dušanka Majkić i Sead Lisak

Činilo se da njegov govor nije obradovao Dušanku Majkić, predsjedavajuću Komisije za izbor i praćenje rada navedene agencije, koja je (između ostalog) kazala:

„Zakon smo donijeli 2009. Šta smo dosad uradili? A i to smo donijeli samo zbog liberalizacije viznog režima (...) Kad je pala zadnja presuda u korupciji (...) Komisija za nadzor nije nadzirala ništa, jer nismo imali šta da nadziremo.“

Nema brzog rješenja
Vrijednost projekta antikorupcijske mreže iznosi više od milion američkih dolara

Ipak, Majkić je rekla da nema brzog rješenja, niti brzog efekta po ovom pitanju, ali je podsjetila da EU očekuje da BiH napravi ozbiljan pomak u ovoj oblasti do 2014. Ona je podvukla i značaj nalaza Kancelarija za reviziju te podsjetila da se o poukama iz tih dokumenata, identičnih svake godine, skoro niko ne bavi.

Svi današnji govornici bili su suglasni u jednom, da je korupcija prisutna u svakoj pori bh. života, ali da je najgore u pet ključnih oblasti: zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe, privreda i javne finansije. Upravo će u ovim oblastima djelovati mreža Account, a cilj je da se objedine sve institucije, organizacije i pojedince koji se bore protiv korupcije kako bi zajedno postigli da ova „borba postane sistematična, održiva i s trajnim rezultatima“.

Mladen Ivanić i Alija Behmen

Današnjoj konferenciji, čiji je moto bio „jači od korupcije“ i koju je moderirala direktorica Infohouse-a Dženana Alađuz, prisustvovao je veliki broj bh. državnika, predstavnika različitih nivoa vlasti, predstavnici sudova, tužilaštava, međunarodnih tijela, te pripadnici brojnih medijskih kuća.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije