Svake godine sve manje upisanih đaka u Krajini: “Duša me boli”

2
Radiosarajevo.ba
Svake godine sve manje upisanih đaka u Krajini: “Duša me boli”
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Trend smanjenja broja učenika postao je hroničan i ozbiljan problem bosanskohercegovačkog društva.

Zbog iseljavanja stanovništva svake godine je sve manje upisanih đaka, a pojedine škole su na izdisaju.

Tek pedesetak učenika danas pohađa Srednju poljoprivrednu školu u Sanskom Mostu, jedinu takve vrste na Unsko-sanskom kantonu, piše BHRT. Sve je manje onih koji su zainteresovani za ovo zanimanje, a ako se negativan trend nastavi, škola će, vrlo vjerovatno, zatvoriti svoja vrata.

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

"Duša me boli za ovom školom, za ovom ljepotom. Mnogi nemaju ovo na zapadu. Imamo svoje imanje, laboratorije, učionice. Postoji mogućnost da škola ne funkcioniše ako se trend opadanja učenika nastavi", rekao je Senad Tičević, direktor poljoprivredne škole “Sanus Futurum”.

Bliži se nova školska godina: Evo koliko učenika kreće u prvi razred osnovnih škola u Sarajevu

Bliži se nova školska godina: Evo koliko učenika kreće u prvi razred osnovnih škola u Sarajevu

Ništa bolja situacija nije ni u osnovnom obrazovanju. Kaže nam to i Hasan Dedić, profesor razredne nastave u Područnoj školi “Brigovi” kod Bužima gdje će u istoj učionici voditi nastavu za tri generacije učenika. Na to je primoran jer ih nema.

“Možete sami zamisliti kako je tri nastavke jedinke realizirati za 45 minuta. Tu je i nastavnik na neki način oštećen, a treba gledati i učenike, jer onaj krajnji ishod zbog kojeg smo mi ovdje bude u drugom planu. “Zna se desiti da nešto kažemo za neko drugo odjeljenje, a nije za njih. Onda oni kažu: ‘Učitelji, vi ste pogriješili’, a ja odgovorim da sam to namjerno uradio kako bih vidio koliko me prate u radu”, rekao je Dedić.

Pred svaki septembar Hasan i njegove kolege strahuju da ne bi postali tehnološki višak jer je sve manje onih kojima bi mogli predavati. Prema neslavnoj statistici odlaska mladih vodeći je upravo USK.

“Oni su ogorčeni jer jedino oni osjećaju odliv stanovništva s područja USK i jedino oni ispaštaju što nam ljudi odlaze. Pojedine moje kolege rade čak u četiri škole da bi dobili jednu platu”, kazala je Zehra Hadžić iz Sindikata osnovnog obrazovanja USK za BHRT.

U ovu školsku godinu upisano je tek nešto više od 1.500 prvačića, 2.000 manje nego prije dvadeset godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije