Svaka čast, hrabri ljudi: Pripadnik GSS-a spasio divljeg konja iz mulja!

0
Radiosarajevo.ba
Svaka čast, hrabri ljudi: Pripadnik GSS-a spasio divljeg konja iz mulja!
Foto: GSS BiH / Spašavanje divljeg konja kod Livna

Veliko spašavanje mlade ždrebice u petak kod Livna pokrenuo je Ante Ivković iz Zagoričana, koji je alarmirao sve kako bi životinja preživjela.

Pripadnik Gorske službe spašavanja u Bosni i Hercegovini, otkopavao ju je rukama, vukao užetom, i uspio...

"Momak se skinuo u gaće, ušao u mulj i spasio ždrebicu, svaka mu čast", opisuje nam Ante Ivković iz Zagoričana kraj Livna pothvat Ade Durana iz lokalnog GSS-a.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

U petak su cijelo popodne spašavali ždrebicu koja je tri dana bila zaglavljena u blatu.

Prvi dan ju je u mulju slučajno uočio susjed, a drugi dan su je dvojica mještana pokušala izvući traktorom. Na 'treću sreću' odazvao se naš sugovornik Ante Ivković, koji se inače o divljim konjima brine gotovo 40 godina.

"Otkopavali smo je dva sata. Prvo smo je užetom pažljivo pokušali obuhvatiti za vrat, no sirota je sva bila ukočena i teško disala", kaže Ivković za 24sata.hr. Ado Duran nije odustao sve dok je nije otkopao.

"Bio je u mulju puna dva sata, pokazao je veliku humanost i hrabrost", kaže Ivković. "Užetom smo joj uhvatili prednju nogu, otkopavali je rukama i lopatom."

Na kraju su uspjeli.

Spašavanje divljeg konja kod Livna - undefined

Foto: GSS BiH: Spašavanje divljeg konja kod Livna

"Ne bih rekao da sam junak, morao sam biti u gaćama jer svaka oprema otežava kretanje u tom mulju", kaže Duran i dodaje da je i kobila pomagala.

Bila je iscrpljena, a nakon što su je nahranili, ostavili su je u divljini. Pretpostavljaju da se pridružila krdu konja koje su vidjeli u blizini.

"Spašavali smo mi različite životinje, često krave, ali ovo je bio poseban slučaj",  kaže.

"Počeli smo je masirati i hraniti divljim šipkom i travom, pojela je sve što bismo joj dali", opisuje, navodeći da se jadna kobila tek iz trećeg pokušaja, nakon nešto više od pola sata, uspjela sama podići na noge.

"Pomogli smo joj ustati, ali bi opet pala na tlo", dodaje.

Tek nakon što je ždrebica donekle došla k sebi i vidjeli da može sama, ostavili su je u divljini. Ivković se sav naježio od sreće u trenutku kad je ždrebici postalo bolje. On, kaže, oduvijek ima posebnu ljubav prema konjima.

Kaže da ljudi znaju svime i svačime hraniti konje kako bi ih tada mogli fotografirati

"Za konje je najvažnije da ih zaštitite od ljudi", zaključuje Ivković.

Ipak, ovaj slučaj bio je predivna iznimka od tog pravila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije