Suverenitet zračnog prostora do 2014.

Radiosarajevo.ba
Suverenitet zračnog prostora do 2014.


Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić razgovarao je u petak sa novoizabranim generalnim direktorom "Eurocontrola" Frankom Brenerom i direktorom Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) Đorđem Ratkovicom o stvaranju uvjeta da Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) preuzme punu kontrolu letenja iznad BiH, javlja Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o faznom preuzimanju pune kontrole letenja iznad Bosne i Hercegovine.

Ministar Hadžić je najavio da će BHANSA do kraja marta ove godine biti spremna da počne sa radom u punom kapacitetu.

"Prva faza koja se odnosi na preuzimanje donjeg neba, bit će završena najkasnije do kraja 2013. godine. Za ovaj posao bit će angažiran i strani provajder sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti", rekao je ministar Hadžić i izrazio očekivanje da će BiH do sredine 2014. godine preuzeti potpunu kontrolu letenja iznad BiH.    

Direktor  Brener je izjavio da je u interesu Eurocontrola da se svi zračni pravci u Evropi bezbijedno odvijaju i da će njegova institucija pružiti podršku BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije