Sutra zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a

Radiosarajevo.ba
Sutra zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a


Uoči sutrašnje zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Republike Srbije u Banjoj Luci, premijer ovog bh. entiteta Aleksandar Džombić uvjeren je u dogovor  u vezi s nekoliko projekata koji bi trebalo da budu uspješno realizirani.

Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije i ranije je bila praksa, a na osnovu sporazuma o Specijalnim i paralelnim vezama

Jedan od njih je "Podrinje", a Džombić ističe da taj projekt nije samo ekonomske prirode, već da podrazumijeva saradnju Republike Srpske i Srbije u svim sferama, obrazovanja, zaštiti zdravlja, socijalnih pitanja, te zaštite čovjekove okoline.

Podrazumijeva, kako se najavljuje, uvezivanje prostora 25 općina, od kojih je 12 na teritoriji RS-a, a 13 u Srbiji, a već je rečeno i da su mnoge od ideja prenesene iz Dunavske strategije koja se odnosi na saradnju zemalja Podunavlja. Džombić je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da s Vladom Srbije planiraju i saradnju u vezi s "Andrićgradom", odnosno osnivanjem Instituta" Ivo Andrić", o čemu se već ranije također govorilo.

Srbijanski premijer Ivica Dačić nedavno je u Banjoj Luci najavio da je dosta bilo „ljubljenja i grljenja“ iz ranijeg perioda te da se moraju rješavati konkretni projekti na dobrobit građana.

“Nemam namjeru da gubim vrijeme samo ponavljajući neke teme od sastanka do sastanka, jer se u odnosima Srbije i Republike Srpske mora nešto i konkretno uraditi na dobrobit građana”, precizirao je tada Dačić, podsjetila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije