Sutra skup dvije partije ili sabor jednog naroda?

Radiosarajevo.ba
Sutra skup dvije partije ili sabor jednog naroda?


Predstavnici 10 političkih stranaka, koji čine organizacijski odbor Hrvatskog narodnog sabora (HNS), najavili su za utorak u Mostaru zasjedanje ovog tijela na kojem bi trebalo da bude usvojena i rezolucija.

Rezolucija o položaju Hrvata u BiH

Predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990 i još osam slabih ili potpuno minornih političkih stranaka, među kojima nije bilo predstavnika HSP-a i Lijanovićeve Narodne stranke radom za boljitak, najavili su sutrašnje održavanje Hrvatskog narodnog sabora kao svojevrsno predstavničko tijelo Hrvata u BiH, premda takvo tijelo nema nikakvu pravnu ili ustavnu težinu.

Prema riječima predsjednika HDZ BiH i HDZ 1990 Dragana Čovića i Bože Ljubića, na sutrašnjem 4. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora okupit će se, uz čelnike 10 hrvatskih stranaka, predstavnici Hrvata izabrani na proteklim općinskim i općim izborima od općinske do državne razine, načelnici i gradonačelnici općina s hrvatskom većinom, te čelnici izvršne vlasti u kantonima s hrvatskom većinom.

Predviđeno je da HNS formira Glavno vijeće, kao glavno koordinirajuće tijelo, zatim Međužupanijsko i međuopćinsko vijeće, te usvoji rezoluciju o položaju Hrvata u BiH i njihovom viđenju o preuređenju zemlje, piše u ponedjeljak Deutsche Welle.


Čović: Ravnopravnost tri naroda

"Mi kroz HNS šaljemo poruku da je BiH i naša država, da je treba organizirati po mjeri svakog čovjeka, svakog građanina i da je treba urediti kao državu tri ravnopravna naroda svih građana. To je nešto što će biti osnovno zalaganje Hrvatskog narodnog sabora“, kazao je Čović.

Dodao je da Sabor ne dijeli BiH, već podržava vrijednosti na kojima je BiH utemeljena, te da se sjednicom hoće upozoriti da ovakva BiH nema budućnosti.

Na pitanje da li su pozvani predstavnici svih stranaka, uključujući HSP i SDP na sutrašnju sjednicu Sabora, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao kako su pozvani svi koji podržavaju održavanje HNS-a, te da svi oni koji nisu dobili poziv, a žale se uključiti mogu se javiti Organizacijskom odboru HNS-a.

Sabor dvije stranke?

S druge strane, platformaši, ali i drugi javni djelatnici ovaj Sabor ocjenjuju kao skup dvije političke stranke, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Sabor ne može donositi nikakve pravno obvezujuće odluke, ali ima svoju simboličko-političku težinu te može doprinijeti daljnjoj ideološko-političkoj homogenizaciji hrvatskog sabora.

Za očekivati je da sjednica Sabora neće polučiti nikakve separatističke mjere, slične onima iz 2001., kada je neslavno na kratko uvedena Hrvatska samouprava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije