Sutra sjećanje na žrtve stradale u logoru 'Luka'

Anadolija
Sutra sjećanje na žrtve stradale u logoru 'Luka'
/ Arhiv: Fena
U Brčkom će sutra biti obilježeno sjećanje na žrtve koje su stradale u logoru 'Luka' u ovom pograničnom bh. gradu na Savi.


“Logor Luka otvoren je 4. maja 1992. godine, a služio je za mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja opšine Brčko. Formiran je od četiri sabirna centra: Hotel Posavina, DTV Partizan, Hadži-pašina džamija i Policijska uprava Brčko”, navodi u saopćenju Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Za ratne zločine u Brčkom suđeno je Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju, Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku, Goranu Jelisiću i Ranku Češiću.

“Ovom aktivnošću UDIK želi odati počast svim žrtvama koje su nasilno odvedene, mučene i streljane, te podsjetiti javnost da pamćenjem možemo obezbjediti da se ovakvi zločini više ne ponove”, stoji je u saopćenju.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina.

To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije