Sutra rasprava o penzijskom zakonu

Radiosarajevo.ba
Sutra rasprava o penzijskom zakonu

Razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o Pravobranilaštvu RS-a sutra će biti nastavljena redovna sjednica Narodne skupštine RS-a, prekinuta 15. jula.

Očekuje se da najviše rasprave bude o penzijsko-invalidskom osiguranju koje je, među preostalim tačkama dnevnog reda, u fokusu i poslanika i ukupne javnosti zbog mnoštva proturječnosti i nepostojanja ni minimuma saglasnosti među zainteresiranim za ovaj zakon.

Suprostavljeni stavovi čuli su se još tokom usaglašavanja dnevnog reda, jer parlamentrani Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku tokom rasprave nije imao stav da se Nacrt zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju uvrsti u dnevni red.

Odnos glasova bio je četiri naprema četiri tako da prektično odbor nije dao saglasnost da se ova tema uvrsti u razmatranje, ali je različito tumačenje poslovnika izazvalo buru reakcija, replika i pauza, jer je vladajuća većina tvrdila da nerješen ishod na odboru ne znači da ta tačka nije preporučena za debate, na šta je opozicija ustvrdila da je SNSD izmislio novu matematiku u kojoj između dvije četvorke nema znaka jednakosti.

U raspetljavanju krajnje neugodne situacije i poslovnik nije pomogao, jer ga je svako interpretirao kako mu je odgovarao, pa se pribjeglo glasanju i na kraju je spomenuti nacrt uvršen u dnevni red zasjedanja.

Nakon ovih proceduralnih pitanja, sutra bi trebalo da se otvori rasprava o samoj suštini ovog zakona čije usvajanje Vlada predlaže kako bi se pokrio akumulirani deficit Fonda PIO RS, koji je na kraju prošle godine iznosio 120 miliona maraka, ali ništa bolja finansijska situacija nije ni u ovoj godini.

Predložena rješenja međutim nisu naišla na konsenzus nijedne od zainteresiranih strana, sindikata, penzionera, čija prava se potpuno "brišu“ iz penzionog zakona, a primjedbe su imali i poslodavci.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice su i izmjene i dopune više aktuelnih zakona, među kojima u formi nacrta zakoni o državnim službenicima, o mirnom rješavanju radnih sporova, te o kontroli predmeta od dragocjenih metala u RS.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2010., te izvještaju Komisije za hartije od vrijednosti RS o radu i stanju na tržištu hartija od vrijednosti za prošlu godinu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije