Sutra izvještaj o reviziji budžeta

Radiosarajevo.ba
Sutra izvještaj o reviziji budžeta

Izvještaj o reviziji budžeta i budžetskih korisnika za 2010., u kojem se precizira da je kumulativni deficit entitetskog budžeta i javnih fondova prešao milijardu maraka, sutra će razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a. 

Revizori su konstatirali da je kumulirani deficit budžeta RS-a veći za 105,8 miliona KM od prikazanog u konsolidiranom izvještaju Vlade RS-a, pa iznosi 772,8 miliona KM, a ne 666,9 miliona koliko je prikazala vlada Aleksandra Džombića.

Tekući deficit sa stanjem 31. decembra 2010. veći je za 64.799.890 KM od iskazanog u konsolidiranom izvještaju Vlade, pa umjesto 282,9 miliona, iznosi 347,miliona KM.

Javni fondovi, i po konsolidiranom izvještaju i po reviziji, imaju kumulativni deficit od 338,3 miliona.

“Kada se sabere deficit za budžetske korisnike i fondove revizija je došla do podataka da je ukupni deficit milijardu i 111,1 miliona”, ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a uz napomenu da se zaduženjima samo privremeno odgađaju obaveze, a da bi se u RS-u trebalo raditi na rastu proizvodnje i smanjenju troškova.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a, kako je potvrdio, odbila je brojne primjedbe Ministarstva finansija RS-a na konsolidirani izvještaj, jer su u resornom ministarstvu smatrali da treba da dobiju pozitivno mišljenje.

Pojasnio je i da se razlika od 64.799.890 KM većeg deficita lani koji je utvrdila revizija, a Vlada RS-a nije uvrstila u svoj izvještaj, sastoji od: 14.814.107 KM za borački dodatak i za odlikovane borce za 2010., 30 miliona KM pomoći Fondu PIO, te 20 miliona KM pomoći lokalnim zajednicama nakon poplava.

“Zbog nedovoljno razvijene planske funkcije budžetski korisnici pojedinačno su ostvarili značajna prekoračenja usvojenog budžeta za 2010., koja su se kretala od jedan do čak 170 posto”, navodi glavni revizor i precizira da značajna odstupanja troškova na nivou konsolidiranog izvještaja, po pozicijama materijalnih troškova i usluga u odnosu na odobreni budžet, iznose čak i 196 posto više za nabavku materijala, 17 posto više za troškove prijevoza i goriva, te osam posto za troškove energije.

“Na ukupnoj poziciji troškova materijala i usluga prekoračenje je 21 posto u odnosu na planirano. Zbog značajnih prekoračenja budžeta je, u skladu sa čl. 5 i 39. Zakona o budžetskom sistemu, trebalo izvršiti rebalans budžeta”, navodi revizija.

Zanimljivo je i da je po isteku fiskalne 2010. izvršeno  226 realokacija (38 posto ukupnih realokacija između budžetskih korisnika), s tim da je Vlada RS-a usvojila sedam rješenja o realokaciji sredstava u okviru budžetskog korisnika, po isteku fiskalne godine.

Kod pojedinih budžetskih korisnika (Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo porodice, omladine i sporta) stvorene su i evidentirane obaveze za koje nisu postojala raspoloživa budžetska sredstva u 2010., što nije u skladu sa članom 39. Zakona o budžetskom sistemu. 

U sutrašnjem nastavku sjednice Narodne skupštine RS-a izvještaj o radu u 2010. podnijet će i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije