Sutra intervencija helikoptera na gašenju požara u Petrovu

Radiosarajevo.ba
Sutra intervencija helikoptera na gašenju požara u Petrovu

Starješina Vatrogasnog društva Petrovo Dragan Petković nada se da će sutra, uz intervenciju helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, biti ugašen požar koji već dva dana gori u miniranom šumskom području.

Pomoć helikoptera očekuju sutra u 8.00 sati.

Vatra je na Soknića brdu u Petrovu na Ozrenu zahvatila oko 50 hektara visoke crnogorične i bjelogorične šume, u dijelu koji je miniran tokom proteklog rata u BiH.

Požar je obuhvatio šire područje, a zasad su vatrogasci, koji ne mogu pristupiti požarištu zbog mina, uspjeli da je stave pod kontrolu sjeverni dio požarišta.

''Vatra se i dalje konstatno širi na istok, prema Mjesnoj zajednici Krtola, na zapad prema Jelovoj Gorici i na jug prema Stuparima. Održavamo i dalje liniju na sjeveru i probili smo i put, pa se nadamo da se požar neće proširiti na sjever'', pojasnio je Petković u izjavi za Radio RS.

Na ovom miniralnom području na Ozrenu, i tokom protekle noći čule se eksplozije mina, preostalih iz proteklog rata, koje je aktivirala vatra.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici donijelo Odluku o angažovanju resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u gašenju požara na području općine Petrovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije