Sutra ceremonija: Menšura za novog reisa u BiH

Radiosarajevo.ba
Sutra ceremonija: Menšura za novog reisa u BiH


U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu sutra, 15. novembra, će novoizabranom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću biti uručena Menšura, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može vršiti dužnost vjerskog vođe muslimana.

Menšura predstavlja svečani dokument kojim se potvrđuje da je određena osoba legalno imenovana, odnosno izabrani reisu-l-ulema i da je kao takav ovlašten, da u smislu šerijatskog prava daje slična ovlaštenja podređenim vjerskim službenicima

Tim povodom je danas u Rijasetu Islamske zajednice u BiH upriličena pres-konferencija na kojoj su se novinarima obratili predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić koji je ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu Menšure novoizabranom reisu-l-ulemi i Muharem Hasanbegović, predsjednik Organizacionog odbora za pripremu svečane ceremonije za predaju Menšure.

Govoreći o procesu izbora reisu-l-uleme, Softić je istakao da je novoizabrani poglavar muslimana izabran slobodnom voljom bez ikakvih uticaja sa strane.

Bajraktari, horovi, džematlije
U Odboru za predaju Menšure su: Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice, Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema IZ-a u BiH, Nedžad Grabus, muftija ljubljanski, Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Fikret Karačić, profesor šerijatskog i svjetovnog prava, Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja ilmije IZ-a u BiH

Kako je Hasanbegović istakao, ceremonija inauguracije započet će dolaskom odlazećeg i novog reisu-l-uleme u Gazi Husrev-begovu džamiju. Tako će Odbor za dodjelu Menšure pratiti reisu-l-ulemu dok dolaze iz Gazi Husrev-begove mederese do harema Husrev-begove džamije.

Ulazak će pratiti tekbiri s razglasa i prisutnih horova i džematlija. Na čelu kolone ići će dva bajraktara sa zastavama Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice. Kako je rečeno, tokom svečanosti će se zvanicama obratiti uz Mustafu ef. Cerića i Husein ef. Kavazović i predstavnici Sabora Islamske zajednice a nakon dodjele Menšure novoimenovani reisu-l-ulema uputit će svoju prvu hutbu.

Drugi dio svečanosti bit će upriličen u hotelu "Bristol" u prisustvu visokih zvanica, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije