BiH / Susret Čovića sa Lajčakom u Mostaru: "Mi smo isključivo za EU i NATO"

12. 09. 2019. u 11:04:00 Fena

Shares:116

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se danas u Mostaru s ministrom vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom s kojim je razgovarao o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o važnosti žurnog formiranja vlasti na svim razinama, Čović je naglasio kako se mora poštovati izborni rezultat.

Zajednički je istaknuto kako se rješenje mora pronaći kroz zajednički dijalog i konsenzus partnera u Bosni i Hercegovini, odnosno Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice, koji su izabrani kao demokratski predstavnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, saopštio je iz HNS-a.

Čelnik HNS-a poručio je kako su predstavnici hrvatskog naroda isključivo opredijeljeni za Evropsku uniju i NATO savez, kao i na suradnju i stabilizaciju odnosa pri pronalasku kompromisa u svim važnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom susreta izražena su očekivanja o ubrzanom procesu reformi i integraciji u Evropsku uniju i NATO savez, kao i skorom formiranju vlasti kako bi profunkcionirale institucije Bosne i Hercegovine, oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sva povjerenstva i parlamentarni odbori, ali i kako bi se uspostavilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Čović je zahvalio ministru Lajčaku na razumijevanju i podršci koju je Republika Slovačka toko šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije pružila Bosni i Hercegovini, navodeno je u saopštenju HNS-a.

KOMENTARI (2)