Sulejman Tihić: Stvara se podloga za treći entitet

Radiosarajevo.ba
Sulejman Tihić: Stvara se podloga za treći entitet

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija (AA) kako rješenja o provedbi presude u slučaju ''Sejdić-Finci'' idu u pogrešnom pravcu, te da nije zadovoljan konceptom Evropske komisije (EK) u  pogledu provođenja navedene presude.

U Bruxellesu je u toku sastanak lidera ''šestorke'' i predstavnika SDA sa visokim zvaničnicima Evropske unije (EU) o realizaciji presude u slučaju ''Sejdić-Finci''. Sastanak organizira generalni direktor Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino. Sastanak bi trebao poslužiti kao priprema za naredni dijalog na visokom nivou u procesu pristupanja između EU i BiH koji će biti održan 11. aprila u Mostaru.

Cjelokupan intervju za predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem agencija Anadolija objavit će sutra, 23. marta 2013. godine.

„Ovo kako oni predlažu nije u funkciji rješavanja ravnopravne pozicije kategorije Ostalih građana, uklanjanja diskriminacije građana već u funkciji rješavanja pitanja ravnopravnosti jednoga naroda i stvaranja novih diskriminacija. Jer ovo, kako se predlaže, bojim se da bi to za posljedicu moglo imati novu diskriminaciju gdje bi jedan glas u kantonima  s hrvatskom većinom vrijedio četiri ili pet glasova u kantonima sa bošnjačkom većinom! To je nova diskriminacija i podsjeća na neka vremena i države koji su prevaziđeni'', izjavio je Tihić u intervjuu za AA, najavljujući učešće na sastanku 11. aprila u Mostaru. 

Strahuje da je u pripremi rješenje koj je neprihvatljivo bošnjačkom narodu: ''Ko se upusti u analizu ovih prijedloga, bojim se da oni na kraju vode i stvaraju podlogu za formiranje trećeg entiteta i to samo na teritoriji Federacije BiH.“

Naglasio je da SDA jeste za ''dosljedno provođenje presude u slučaju ''Sjedić-Finci'':


Jakob Finci i Dervo Sejdić

''A to je uklanjanje diskriminacije u odnosu na građane koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi, Hrvati, dakle, riječ je o kategoriji Ostalih. O svemu drugome možemo raspravljati u nekim drugim raspravama, u nekim drugim razgovorima oko pitanja ravnopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba. To može biti posebna tema, a ne u okviru ove presude. Nažalost, imam osjećaj da i Evropska komisija i svi njihovi prijedlozi idu u pravcu rješavanja pitanja samo jednog konstitutivnog naroda, a znate da u BiH na cijeloj teritoriji ne postoji ravnopravnost ni Bošnjaka, ni Hrvata, a ni Srba. To je posebna tema o kojoj treba da razgovaramo i da principijelno, na cijeloj teritoriji riješimo taj problem'', naveo je on.

Postavlja pitanje kada će bošnjačko pitanje biti riješeno?

''Ako je u Daytonu riješeno srpsko pitanje kroz formiranje RS, ako sada međunarodna zajednica želi da rješava  hrvatsko pitanje kroz presudu Sejdić- Finci, zašto nema uopće osnova, kada će se rješavati pitanje ravnopravnosti bošnjačkog naroda? Pitanje ravnopravnosti mora se rješavati zajedno. Ja se bojim da neki političari i stranke zarad nekih uskostranačkih interesa, trenutnih koalicija ne naprave štetu za BiH, za bošnjački narod. Jer kao što znate takva velika šteta je napravljena kada se pristalo na asimetična rješenja u provođenju presude o konstitutivnosti naroda na koje je pristao upravo SDP. Kad se pristalo da RS bude unitarni srpski entitet a FBiH složeni entitet'', zaključio je Tihić.

Upozorio je da SDA neće prihvatiti rješenja poput onog u prošlosti proizašlog iz presude Ustavnog suda BiH o asimetričnim rješenjima u RS i FBiH, te da neće pristati na rješenja poput onih u slučaju reforme policije prije nekoliko godina kada je EK, tvrdi Tihić, potpuno odustala od svih evropskih principa za koje se zalagala da bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije