Šukalo za Radiosarajevo.ba: Imaju informacije, a ne smiju hapsiti odgovorne

F. Z.
Šukalo za Radiosarajevo.ba: Imaju informacije, a ne smiju hapsiti odgovorne
Foto: Arhiv / Adam Šukalo

Adam Šukalo, samostalni poslanik U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS), govorio je za Radiosarajevo.ba nakon objave teksta Slobodana Vaskovića u kojem se navode detalji ubistva i čitav lanac nalogodavaca u slučaju David Dragičević.

Pitali smo Šukala da li očekuje neke reakcije nakon što je objavljen tekst Slobodana Vaskovića.

"U ovakvoj napetoj atmosferi sve je moguće. Pogrešno je nešto prognozirati. Važno je reći da Tužilaštvo koje je jedino nadležno u procesuiranje ovog zločina, koji je pogodio ne samo Banja Luku, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu, nego i cijeli region ne radi puno. Razlog je što su predstavnici Tužilaštva pod direktnom kontrolom vlasti i u šaci MUP-a RS-a. Iako imaju sve informacije u tužilačkom spisu ne smiju pohapsiti sve odgovorne, kako na rukovodećim pozicijama, tako i niže rangirane, a koji su direktno bili uključeni u ovaj slučaj", kaže Šukalo za Radiosarajevo.ba i dodaje:

"U prvom danu sprovođenja odgovornih pred lice prave, prvo bi trebalo da se oslobodi MUP RS-a od Dragana Lukača koji je ne samo upropastio, nego i privatizovao MUP. Između 30 i 40 pripadnika treba uhapsiti i procesuirati. Oni to ne mogu uraditi jer bi to značilo da je Tužilaštvo krenulo u obračun sa MUP-om RS-a. Korupcija i organizovani kriminal su potpuno upropsatili Tužilaštvo i pravosuđe u Bosni i Hercegovini, a MUP RS-a je samo dio piramide koja je uništila privredno-finansijski sistem u državi. Rušenjem vrha piramide srušili bi čitav koruptivni sistem", ističe Šukalo.

Kada je u pitanju održavanje skupa Pravda za Davida, Šukalo je istaknuo kako je i sam ušao u koordinaciju s direktorom policije kako bi skup prošao bez ikakvih problema i kako bi s njega bila poslana prava i jaka poruka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije